Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Bosne a Hercegovine zomrel slovenský vojak P. Pavlovský

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Peter Pavlovský bol príslušníkom Veliteľstva Pozemných síl Ozbrojených síl SR, pôsobil v dvoch operáciách v Afganistane a aktuálne bol vyslaný v tretej operácii.

Bratislava 14. februára (TASR) – Major Peter Pavlovský zomrel v stredu v Bosne a Hercegovine. Slovenský vojak v krajine pôsobil v operácii ALTHEA. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

„Peter Pavlovský bol príslušníkom Veliteľstva Pozemných síl Ozbrojených síl SR, pôsobil v dvoch operáciách v Afganistane a aktuálne bol vyslaný v tretej operácii. Dnes ráno sa mu náhle zhoršil zdravotný stav, okamžite mu bola poskytnutá lekárska pomoc priamo v mieste nasadenia v kempe Butmir v Sarajeve. Bol prevezený do nemocnice, kde zomrel," povedala Capáková.

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim vyjadrujú v mene celého ministerstva a ozbrojených síl rodine 42-ročného vojaka a pozostalým úprimnú sústrasť. „Rezort obrany zabezpečí prevoz profesionálneho vojaka na Slovensko bezprostredne po vybavení všetkých potrebných povolení," dodala Capáková.

Úmrtia slovenských vojakov pôsobiacich v zahraničných misiách
Február 1993 - Rotmajster Igor Rigo, UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.

27. októbra 1994 - Čatár Vladimír Grman, UNPROFOR, podľahol ťažkým zraneniam, zapríčineným zlyhaním hydrauliky zdvíhacieho zariadenia, používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

19. júla 2001 - V Macedónsku zahynul so svojím nórskym kolegom slovenský podplukovník Ľubomír Orsag, keď ich vozidlo prešlo neďaleko Tetova cez mínu.

11. februára 2002 - Desiatnik Vladimír Kollár z Prešova tragicky zahynul pri automobilovej nehode v africkej Eritrei, kde pôsobil ako vodič ženijnej jednotky v mierovej misii OSN.

15. mája 2002 - Obeťou nehody pri otáčaní bojového vozidla pechoty BVP-1 česko-slovenského práporu v Kosove sa stal slovenský čatár Miroslav Hajdúch.

8. júna 2004 - Traja slovenskí vojaci spolu s dvoma Poliakmi a jedným Lotyšom zahynuli v Iraku, keď vybuchla munícia prevážaná poľským vojenským automobilom. V ten istý deň zomrel na Cypre slovenský vojak z mierovej mise UNFICYP na následky zranenia po tom, čo ho pri vystupovaní z helikoptéry zachytila zadná vrtuľa.

19. januára 2006 - Slovenské vojenské lietadlo An-24, v ktorom sa vracali slovenskí vojaci z polročnej misie KFOR v Kosove, večer havarovalo pri maďarských hraniciach so Slovenskom. Nehoda si vyžiadala životy 42 ľudí, prežil len nadporučík Martin Farkaš.

11. novembra 2006 - V Iraku prišiel o život slovenský a poľský vojak po tom, čo explodovala výbušnina odpálená na diaľku pod ich automobilom.

9. júla 2013 - Príslušník afganskej armády spustil zo strážnej veže streľbu na skupinu slovenských vojakov v afganskom Kandaháre. Pri incidente, ku ktorému došlo pri cvičení, zahynul čatár Daniel Kavuliak. Okrem zosnulého vojaka, ďalší dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia.

27. decembra 2013 – Dvaja slovenskí vojaci Edmund M. a Patrik F., ktorí zahynuli pri bombovom útoku na vojenský konvoj mimo vojenskej základne spojeneckých síl v afganskom Kábule, sa nachádzali v prvom vozidle, ktoré bolo pancierované. Jeden zo slovenských vojakov zahynul na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. K útoku na vojenský konvoj sa prihlásil Taliban. Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov.