Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Berlíne otvorili dvojvýstavu o Štefánikovi

Snímka z výstavy. Foto: Facebook Zdenko Dzurjanin

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina s názvom Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze, predstavuje sochy, busty a pamätné miesta venované Štefánikovi.

Berlín 14. júna (TASR) - Dvojvýstavu "Štefánik, človek legenda" a "Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze" otvorili vo štvrtok pri príležitosti 100. výročia tragického úmrtia generála M. R. Štefánika v Slovenskom inštitúte v Berlíne.

Výstava s názvom Štefánik, človek legenda ponúka podľa slov riaditeľa Slovenského inštitútu v Berlíne Iva Hanuša pohľad na Štefánika "ako človeka, diplomata, generála — teda vo všetkých pozíciách v ktorých pôsobil". Na tejto expozícii si návštevníci môžu prezrieť nielen fotografie, ale aj "artefakty" z jeho života.

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina s názvom Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze, predstavuje sochy, busty a pamätné miesta venované Štefánikovi.

Ako uviedol Pavol Demeš, ktorý je kurátorom výstavy, ide nielen o pripomienku výročia Štefánikovej tragickej smrti, ale "prostredníctvom osudu tejto výnimočnej postavy sa dajú veľmi dobre priblížiť aj dejinné súvislosti vzniku Československa".

"Zaujímavosťou je, že je tam aj busta, ktorá ukazuje Štefánika bez čiapky, a to je rarita, pretože takých fotiek nie je veľa — možno je dokonca jediná," dodal na margo tejto expozície Hanuš.

Fotografie Zdenka Dzurjanina by mali byť následne v pondelok vystavené aj na slovenskom veľvyslanectve v Ríme.

Na podujatí na pôde veľvyslanectva SR v hlavnom meste Nemecka sa konala tiež prezentácia knihy 25 rokov slovensko-nemeckých vzťahov (2018) za účasti jej autorov Pavla Demeša, Jörga Forbriga, Kaia-Olafa Langa a Tomáša Strážaya.