Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V Békešskej Čabe rokujú o slovenskom jazyku a kultúre menšín

Prednášky zaznejú aj na tému súčasná jazyková situácia slovenskej mládeže na Slovensku a v Maďarsku.

Bratislava/Békešská Čaba 15. novembra (TASR) – Slovenský jazyk a kultúra v menšinovom prostredí je názov medzinárodnej dvojdňovej konferencie, ktorá sa začala dnes v juhomaďarskej Békešskej Čabe za účasti expertov z Maďarska, Slovenska, Česka, Srbska a Rumunska.

"Prvá konferencia o slovenskom jazyku v menšinovom prostredí sa konala v roku 2003, potom v roku 2007 a teraz je tretia. Predchádzajúcich ročníkov sa zúčastnili aj odborníci z Rakúska a z Poľska," povedal pre TASR predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS) v Maďarsku Ján Fuzik a dodal, že teraz prvýkrát zaradili medzi témy konferencie aj oblasť menšinovej kultúry.

Výsledkom každej konferencie je zborník rozsahu vyše 450 strán a aj z materiálov prednášok terajšej konferencie zrejme vydá Výskumný ústav Slovákov v Maďarsku takúto publikáciu, dodal predseda CSS.

Jazykovedci výskumných ústavov a univerzít sa na konferencii budú oboznamovať so vzťahom jazyka a kultúry so zvláštnym zreteľom na Slovákov v Novohrade, s výrazovým bohatstvom enklávnych nárečí, ale aj so slovenským nárečím pilíšskeho regiónu.

Prednášky zaznejú aj na tému súčasná jazyková situácia slovenskej mládeže na Slovensku a v Maďarsku, právne možnosti a obmedzenia používania slovenčiny v Českej republike, slovenské priezviská troch dolnozemských slovenských osád, snahy o uchovanie slovenskej národnostnej identity v slovenských národnostných školách Komárňansko-ostrihomskej župy, pozície žien v slovenskej literatúre v Maďarsku, slovenské priezviská troch dolnozemských slovenských osád, či slovenské učebnice na školách vo Vojvodine a literatúra Slovákov v Rumunsku.