Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 43.200 prípadov ARO.

Bratislava 11. marca (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v desiatom kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 0,8 percenta. Klesla aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 1,8 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 43.200 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Nitrianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1526 osôb, čo predstavuje 3,5 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v desiatom kalendárnom týždni nahlásili 5058 ochorení, čo predstavuje 11,7 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. "V desiatom kalendárnom týždni 2024 boli hlásené lokálne epidémie na úrovni krajov," dodal ÚVZ.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 17 materských škôl, dve základné školy a jedny detské jasle.

Úrad v spomínanom týždni zaznamenal dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných 24 prípadov ochorenia COVID-19.