Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ÚTOKY V LONDÝNE: Rezort zahraničia zatiaľ neeviduje zranených Slovákov

Na snímke lekári ošetrujú zranených neďaleko Londýnskeho mosta po teroristickom útoku v Londýne v sobotu 3. júna 2017. Foto: TASR/AP

Slovákom odporúča, aby sa vyhýbali lokalite Londýnskeho mosta a okoliu. Na kontakt s rodinou v Londýne môžu Slováci využiť diplomatickú službu.

Londýn/Bratislava 4. júna (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ neeviduje žiadneho slovenského občana, ktorý by bol zranený, alebo utrpel inú ujmu pri nočnom útoku v Londýne. TASR o tom informoval šéf tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

"Zastupiteľský úrad v Londýne je v spojení s britskými orgánmi a je pripravený poskytnúť pomoc slovenským občanom," uviedol Skoček.

Rezort diplomacie odporúča Slovákom, aby sa v súvislosti s teroristickým útokom v Londýne vyhýbali lokalite Londýnskeho mosta a priľahlým oblastiam Borough Market, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street a Canon Street. Rezort o tom informuje na svojej internetovej stránke s tým, že ide o prvý stupeň varovania.

"V uvedených oblastiach je obmedzený pohyb a naďalej v nich prebieha policajné vyšetrovanie. Súčasne je odporúčané vyhýbať sa aj miestam s väčšou koncentráciou osôb. Je možné predpokladať zvýšenú kontrolu osôb a možnosť prehliadky osobných batožín," upozorňuje rezort diplomacie.

Ministerstvo ďalej odporúča Slovákom striktne dodržiavať bezpečnostné opatrenia, riadiť sa pokynmi bezpečnostných zložiek a zachovávať maximálnu opatrnosť a ostražitosť. Tiež odporúča slovenským občanom využiť dobrovoľnú registráciu pred cestou do zahraničia na webstránke ministerstva.

Slováci na kontakt s rodinou v Londýne môžu využiť diplomatickú službu



Slovenskí občania, ktorí sa nevedia spojiť so svojimi príbuznými v Londýne, môžu kontaktovať nepretržitú diplomatickú službu na telefónnom čísle 02 5978 5978. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke, pričom aj naďalej nedisponuje informáciami o obetiach medzi občanmi SR.

Veľvyslanectvo SR v Londýne aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR situáciu v Londýne podrobne sledujú a sú v kontakte s príslušnými britskými úradmi.

„Okruh uzatvorenej časti Londýna bol v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním rozšírený a momentálne zahŕňa: London Bridge, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street a Canon Street. Popri zatvorenej železničnej stanici London Bridge bola zatvorená aj stanica metra Borough,“ varuje ministerstvo.

Zároveň zdôrazňuje, že je možné predpokladať zvýšenú kontrolu osôb a možnosť prehliadky osobných batožín. Rezort diplomacie odporúča striktne dodržiavať bezpečnostné opatrenia, riadiť sa pokynmi bezpečnostných zložiek a zachovávať maximálnu ostražitosť. Taktiež odporúča Slovákom, aby využili dobrovoľnú registráciu pred cestou do zahraničia.



Útoky v centre Londýna si vyžiadali sedem obetí na životoch. Podľa polície traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Polícia všetkých troch zastrelila.

Trojica mala na sebe atrapy viest, aké používajú samovražední atentátnici. Očití svedkovia podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali "To je za Alaha!".

Po sobotňajších útokoch teroristov v Londýne bolo hospitalizovaných 48 ľudí.