Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V špeciálnom kamióne si lekári môžu trénovať operačné techniky

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podobné kamióny sa nachádzajú nielen v Európe, ale aj v USA. V Európe vďaka nim mohlo trénovať približne 4000 lekárov.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) si v špeciálnom kamióne môžu po prvý raz trénovať najmodernejšie metódy kĺbových operácií na humánnych preparátoch. Improvizovaná operačná sála v kamióne sa nachádza v areáli Nemocnice svätého Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke.

Kamión mali možnosť využiť aj lekári z nemocnice v Ružomberku. Mobilné laboratórium s dvoma plne vybavenými operačnými sálami ponúka nácvik artroskopických operačných techník, ako sú stabilizácia ramena, zošitie rotátovej manžety či meniskusov, ošetrenie chrupaviek a ďalšie zložitejšie úkony.

Možnosť takéhoto tréningu ocenil prednosta II. Ortopedicko-traumatologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LFUK) a UNB Boris Šteňo. "Pre našich lekárov je to jedinečné podujatie. Na workshopy tohto typu sa jazdí predovšetkým do zahraničia, teraz sme mali toto špeciálne pracovisko priamo v UNB. Nepochybne to má veľký prínos pre našich ortopédov a traumatológov," priblížil.

Cieľom výcviku na reálnych telách pomáha bežnej praxi. Artroskopické operácie kĺbov umožňujú menšie zásahy do organizmu, pre pacienta znamenajú menšie riziká a podieľajú sa na rýchlejšej rekonvalescencii. Šetrnejšie sa tak operujú ramená, bedrá, kolená, členky, lakte či zápästia. K novým metódam, ktoré pochválil aj traumatológ a lektor na tomto špecializovanom pracovisku Miroslav Kilian, patrí tzv. voperovanie vnútornej ortézy, ktorá dokáže nahradiť sadrovú fixáciu.

Vysvetlil, že vďaka nej sa kĺb spevní zvnútra, poranené tkanivá sa môžu zahojiť a pacient sa zaobíde bez sadry. Najpodstatnejšie je podľa jeho slov to, že sa tak pacient rýchlejšie môže vrátiť späť do práce. "Veľmi pevné špeciálne vlákno z polyestru členok či iné kĺby spevní. Je pevnejšie ako rovnako silný oceľový drôt. Špeciálnymi nožnicami sa prestriháva na päťkrát," podrobne opísal Kilian, ktorý hovoril o tom, že špeciálne metódy využili už viacerí profesionálni slovenskí športovci.

Podobné kamióny sa nachádzajú nielen v Európe, ale aj v USA. V Európe vďaka nim mohlo trénovať približne 4000 lekárov. Najväčšie európske tréningové centrum sa nachádza v Mníchove, kde je k dispozícii 45 plne vybavených operačných staníc.