Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zomrel horolezec Ivan Fiala, prvý slovenský pokoriteľ Nanga Parbat

Na archívnej snímke zľava Miloslav Neuman, Ivan Fiala, Ivan Gálfy. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zaslúžilému majstrovi športu udelili v roku 1982 za záchranu mexického horolezca čestný diplom medzinárodného výboru Fair Play pri UNESCO.

Bratislava 13. júla (TASR) - Vo veku 76 rokov zomrel horolezec a tréner Ivan Fiala, otec herečky Zuzany Fialovej. TASR to potvrdili tri od seba nezávislé zdroje. Fiala horolezecky pôsobil okrem Európy v 15 expedíciách na piatich kontinentoch sveta. Je prvým slovenským pokoriteľom himalájskej osemtisícovky, Nanga Parbat zdolal spoločne s Michalom Orolinom v roku 1971.

Narodil sa 25. augusta 1941 v Bratislave. Na svojom konte má stovky výstupov nielen v našich Tatrách. V Alpách vystúpil napríklad na pilier Veveričiek na Cima Ovest, absolvoval prvovýstup na Blaitiére. Liezol na Pamíre, v Nórsku, v Hidukúši, na Aljaške, v Andách.

Fiala sa v roku 1969 zúčastnil expedície v pakistanskej časti Hindukúšu a bol v družstve, ktoré vystúpilo na panenský vrchol Bajpaš-Zom vysoký 6700 metrov. Pomenovali ho Bratislava. Na tretí najvyšší kopec Hindukúšu, Istor-o-nal (7398 metrov) vystúpil počas tej istej expedície 15. júla.

V roku 1971 sa uskutočnila II. československá expedícia na Nanga Parbat (8154 metrov), ktorú viedol Ivan Gálfy. Vrcholové družstvo tvorila štvorica horolezcov, 11. júla po trinástej hodine sa po prvý raz na vrchole osemtisícovky postavili dvaja Slováci, Ivan Fiala a Michal Orolin.

Výstup na Mount Everest alpským štýlom, čiže bez budovania táborov a na jeden záťah tzv. Bonnigtonovou cestou, sa v expedícii pod vedením Ivana Fialu začal 13. októbra 1988. Zostup 17. októbra 1988 však neprežili horolezci Jozef Just, Dušan Becík, Peter Božík a Jaroslav Jaško.

Zaslúžilému majstrovi športu udelili v roku 1982 za záchranu mexického horolezca čestný diplom medzinárodného výboru Fair Play pri UNESCO. V novembri 2002 bol Ivan Fiala zvolený za čestného predsedu elitného horolezeckého klubu s názvom Himalaya klub 8000. V roku 2003 sa stal predsedom Klubu fair play Slovenského olympijského výboru, v júni 2005 na tento post rezignoval. V máji 2004 ho Spoločnosť Ferdinanda Martinenga ocenila zlatou medailou.