Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na horských svahoch sa môžu ojedinele uvoľniť stredné lavíny

Lyžovanie na svahu Interski v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 18. januára 2018. Foto: TASR - František Iván

Za uplynulých 24 hodín pripadlo v horských oblastiach dva až osem centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 18. januára (TASR) - Situácia na horách je v dôsledku posledného sneženia a najmä vetra veľmi variabilná, všeobecne však trvá mierne lavínové nebezpečenstvo. Nový sneh je previevaný na záveterné svahy, do žľabov a múld, kde sa ukladá vo forme vankúšov, prevejov a snehových dosiek.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa na strmých svahoch nachádzajú nebezpečné miesta, kde je uvoľnenie lavíny pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení lyžiarom alebo horolezcom. „Ojedinele sa môžu uvoľniť aj malé a stredné spontánne lavíny,“ priblížil Kyzek.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo v horských oblastiach dva až osem centimetrov nového snehu. „Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa vo vysokých polohách pohybovala v rozpätí od mínus 17 stupňov Celzia do mínus osem stupňov Celzia,“ informoval Kyzek s tým, že nový sneh je momentálne veľmi nepravidelne rozmiestnený.