Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Tohtoročný 28. ročník Dňa narcisov sa koná 18. apríla

Na snímke ročník Dňa narcisov. Foto: TASR - František Iván

Deň narcisov sa prvý raz konal 21. marca 1997 v šiestich slovenských mestách.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Žltý narcis - živý alebo umelý je už 28 rokov na Slovensku symbolom verejnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom. Organizuje ju Liga proti rakovine (LPR), ktorá z vyzbieraných peňazí podporuje napríklad rozvoj diagnostiky, liečby, výskumu či vybavenie nemocníc a hospicov.

Tohtoročný 28. ročník Dňa narcisov sa bude v uliciach slovenských miest a obcí konať vo štvrtok 18. apríla.

Liga proti rakovine vznikla v roku 1990 a ešte v tom istom roku ju prijali za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine so sídlom v Ženeve. Zakladateľkou LPR bola lekárka Eva Siracká, ktorá na jej čele ako prezidentka stála do 31. decembra 2020.

Deň narcisov sa prvý raz konal 21. marca 1997 v šiestich slovenských mestách. Už vtedy dobrovoľníci chodili s pokladničkami, do ktorých ľudia vkladali príspevky, za čo dostali žltý - živý alebo umelý narcis. V roku 2020 sa zbierka kvôli obmedzeniam v súvislosti s ochorením COVID-19 v uliciach miest a obcí neuskutočnila.

Počas minuloročného 27. ročníka celoslovenskej zbierky sa vyzbieralo viac ako milión eur. Piatykrát v histórii zbierky sa tak prekročila hranica milión eur.

Žltý narcis ako symbol boja proti rakovine sa vo svete po prvýkrát objavil v roku 1987 v Írsku. Akciu na podporu boja proti nádorovým ochoreniam iniciovala Írska liga proti rakovine s cieľom získať finančné prostriedky na zlepšenie starostlivosti o onkologických pacientov.

Na Slovensku pribúda ročne podľa LPR 40.000 onkologických pacientov. Medzi najrizikovejšie diagnózy na Slovensku patrí zhubný nádor hrubého čreva, a to rovnako u mužov, ako aj u žien. Najčastejšou diagnózou u žien je karcinóm prsníka, nasleduje kolorektálny karcinóm a karcinóm maternice. U mužov je najčastejší kolorektálny karcinóm, nasleduje zhubný nádor pľúc a prostaty.