Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Talianske lietadlo stratilo nad SR spojenie, sprevádzali ho stíhačky

Na snímke lietadlo MiG-29 Vzdušných síl Ozbrojených síl SR počas 8. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 na letisku Sliač v sobotu 1. septembra 2018. Foto: TASR - Dušan Hein

Stíhačky zaradené do integrovaného systému protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie NATINAMDS v nedeľu večer vzlietli z Leteckej základne Sliač.

Bratislava 23. júna (TASR) - Talianske civilné lietadlo stratilo nad územím Slovenska spojenie, dve stíhacie lietadlá MiG-29 ho sprevádzali po ukrajinskú hranicu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Stíhačky zaradené do integrovaného systému protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie NATINAMDS v nedeľu večer vzlietli z Leteckej základne Sliač. "Takzvaný ostrý vzlet si vyžiadala situácia, pri ktorej orgány riadenia letovej prevádzky nemali nad naším územím spojenie s talianskym dopravným lietadlom Airbus 320, ktoré letelo na trase Miláno — Charkov," vysvetlila Capáková.

Okolo Rožňavy a Košíc tak obyvatelia mohli okolo 21.30 h počuť rázovú vlnu — silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bol spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacích lietadiel. "Za vzniknutú situáciu sa obyvateľom ospravedlňujeme, avšak tieto situácie súvisia so zabezpečením bezpečnosti všetkých občanov Slovenska, pretože Vzdušné sily Ozbrojených síl SR zodpovedajú za ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky 24 hodín denne, sedem dní v týždni a takéto vzlety sú toho súčasťou," doplnila Capáková.

Pripomenula, že stíhacie lietadlá zaradené v pohotovostnom systéme NATINAMDS zasahujú nielen proti narušiteľovi vzdušného priestoru, ale aj ako pomoc lietadlám v núdzi, pri strate spojenia, či únose lietadla. "Práve strata spojenia je jednou z najčastejších príčin ostrých vzletov stíhacích lietadiel Vzdušných síl OS SR," uzavrela Capáková.