Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

T. Drucker: Súkromné lekárne odišli zatiaľ zo 17 štátnych nemocníc

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Dano Veselský

Šéf rezortu zdravotníctva chce, aby mali finančný úžitok z prevádzkovania lekární v nemocničných areáloch predovšetkým samotné nemocnice.

Bratislava 1. februára (TASR) - Nájomné zmluvy so súkromnými lekárňami boli doposiaľ ukončené v 17 zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ), v priebehu roka budú končiť ďalšie. Na pôde NR SR to vo štvrtok oznámil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Šéf rezortu odpovedal na otázku opozičného poslanca Eugena Jurzycu (SaS), ktorý chcel vedieť, aké percento súkromných lekární muselo odísť za uplynulý rok zo štátnych zdravotníckych zariadení a aký to malo dosah na financovanie týchto zariadení.

"Podľa predbežných výsledkov to vychádza na 50.000 až 70.000 eur na nemocnicu ako čistý dopad, prírastok k hospodárskemu výsledku. Postupne sa zriaďujú lekárne, ktoré sú v pôsobnosti nemocnice," ozrejmil Drucker.

Minister ešte v júni 2016 oznámil, že zo štátnych nemocníc majú postupne zmiznúť súkromné lekárne. Drucker chce, aby mali finančný úžitok z prevádzkovania lekární v nemocničných areáloch predovšetkým samotné nemocnice. Preto im nakázal vypovedať súkromníkom nájomné zmluvy, rovnako im zakázal uzatvárať nové. Štátne zariadenia si majú lekárne po novom prevádzkovať samy. Minister im okrem vypovedania zmlúv prikázal aj požiadať o vydanie povolenia na prevádzkovanie lekárne.

Analýza nájomných zmluvných vzťahov vo viacerých nemocniciach podľa rezortu naznačila, že tieto prenajímajú priestory na prevádzkovanie verejných lekární súkromným spoločnostiam za podmienok, ktoré sú viac výhodné pre súkromného prevádzkovateľa a menej výhodné pre samotnú nemocnicu.