Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

T. Drucker: SR by sa voči rozsudku Súdneho dvora EÚ mala odvolať

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Marko Erd

Rezort financií odkázal, že v spolupráci s ostatnými dotknutými orgánmi v súčasnosti analyzuje možnosť odvolania.

Bratislava 18. februára (TASR) - Slovenská republika by sa mala odvolať voči verdiktu Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu, na ktorom so svojím podnetom uspeli súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union ZP a z ktorého vyplýva, že všetky zdravotné poisťovne majú mať rovnaké podmienky na podnikanie. Novinárom to povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) s tým, že o možnosti odvolania už diskutovala aj vláda.

"Ministerstvo financií (MF), ktoré gestoruje tieto spory, má na to svoj právny náhľad. Mám informácie, že Slovensko sa odvolávať bude," poznamenal. Rezort financií odkázal, že v spolupráci s ostatnými dotknutými orgánmi v súčasnosti analyzuje možnosť odvolania.

Drucker už skôr ohlásil, že k dofinancovaniu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) by mohlo dôjsť v najbližších mesiacoch. Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) ho ale pred takýmto krokom varuje. "A to aj vzhľadom na čerstvý rozsudok európskeho súdu, po ktorom môže byť selektívne dotovanie VšZP zo strany štátu posúdené ako nepovolená štátna pomoc," napísali predstavitelia inštitútu na Facebooku. Domnievajú sa, že Drucker by mal počkať aspoň do rozhodnutia Európskej komisie, ktorá bude celú vec riešiť.

Minister však deklaruje, že jeho plán platí. "Predložím vláde takýto materiál, zatiaľ nemám iné informácie, ktoré by tomu bránili. My máme mechanizmy dohodnuté s MF, kde zablokujeme nakladanie s týmito peniazmi bez súhlasu vlády, aby sme jasne povedali, že štát nesubvencuje finančne VšZP, ale že je to na to, aby bol ukončený ozdravný plán VšZP," vysvetlil.

Podľa manažéra PR odboru Dôvery Branislava Cehlárika z rozhodnutia Súdneho dvora EÚ vyplýva, že všetky zdravotné poisťovne majú mať rovnaké podmienky na podnikanie. "Čím de facto zrušil pôvodné rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá sa dávnejšie odmietla zaoberať podnetom, že slovenské orgány opakovane nepovolene pomohli štátnym zdravotným poisťovniam," vysvetlil Cehlárik.

Dôvera trvá na tom, že na odstraňovanie strát v Spoločnej zdravotnej poisťovni (SZP) a VšZP sa nemali skladať všetci daňoví poplatníci. Jej vedenie teraz predpokladá, že celá vec sa vráti späť na Európsku komisiu. "Veríme, že EK svoje pôvodné stanovisko prehodnotí," povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Podnet na EK podala pôvodne Dôvera, potom sa pridala Union ZP. Celkovo namietali možnú neoprávnenú pomoc vo výške 170 miliónov eur. Tá mala mať formu zvýšenia základného imania SZP vo výške 15 miliónov eur, splatenia dlhu SZP štátnou spoločnosťou Veriteľ, dotácie zo strany ministerstva zdravotníctva a zvyšovania základného imania VšZP v roku 2010 o sumu 65,1 milióna eur.

Drucker oznámil zámer dofinancovať vlastné imanie VšZP, ktoré je záporné, koncom januára tohto roka. Hovoril o sume 45 miliónov eur. Problém s vlastným imaním má poisťovňa pre vysokú stratu, do ktorej sa dostala pre nedostatočnú tvorbu technických rezerv, plní preto ozdravný plán.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už avizovala, že uzatvorí vlaňajší rok so ziskom 35 miliónov eur. Stále ju však trápi strata z minulých účtovných období vo výške 229 miliónov eur. VšZP pomohlo k vlaňajšiemu miliónovému zisku plnenie ozdravného plánu aj vyšší výber poistného od ekonomicky aktívnych poistencov.