Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Summit EÚ podľa Pellegriniho záverečnú dohodu o brexite neprinesie

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Európska dvadsaťsedmička podľa neho napriek tomu pravdepodobne na summite vyšle signál, že je potrebné rokovať do posledného momentu.

Brusel 17. októbra (TASR) – Premiér Peter Pellegrini nemá pred summitom Európskej únie veľké očakávania ohľadom dosiahnutia záverečnej dohody o brexite, a to ani napriek maximálnemu úsiliu, ktoré v tejto veci podľa jeho slov vyvinul hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

"Pravdepodobne dostaneme informáciu, že sme sa v kľúčových otázkach neposunuli ďalej. Stále zostáva otvorená otázka Severného Írska a jeho hraníc s Írskom, kde máme svoje červené línie – hranice, cez ktoré neprejdeme. A takisto deľba slobôd, ktorá s tým súvisí, pretože trváme na tom, že buď budú zachované všetky štyri slobody, alebo žiadne," povedal premiér novinárom na palube lietadla do Bruselu. Dodal, že v prípade Británie nemôže ísť EÚ cestou "vyberania hrozienok z koláča".

Európska dvadsaťsedmička podľa neho napriek tomu pravdepodobne na summite vyšle signál, že je potrebné rokovať do posledného momentu. Tým by podľa jeho slov mal byť novembrový mimoriadny summit o brexite. Ten sa však uskutoční len v prípade, že od vyjednávacích tímov príde signál, že sa blížime k dohode. "V opačnom prípade bude musieť nastúpiť summit, na ktorom si definitívne oznámime, že bude brexit bez dohody, a pripravíme sa naň," povedal ďalej. Ak sa to však do novembra nepodarí, považuje Pellegrini ďalšie prípadné rokovania s Britániou "už za stratené".

Nič podľa neho zároveň nenasvedčuje tomu, že by sa rokovania mohli ešte predĺžiť. Britská premiérka Theresa Mayová sa totiž na poslednom summite jasne vyjadrila, že nepočíta s ďalším referendom, ale naopak s riadnym odchodom Británie z EÚ v stanovenom marcovom termíne. Ani "tvrdý brexit" bez dohody však Pellegrini nevníma ako niečo, čo by sa malo tragicky dotknúť slovenského hospodárstva, keďže podľa odhadov analytikov by vplyv na našu ekonomiku bol nižší ako jedno percento HDP.

"Slovensko by mohlo (z takéhoto scenára) profitovať v prípade, že by prilákalo niektoré sídla spoločností, ktoré sú dnes v Británii a z titulu taktiky bude pre nich lepšie mať sídlo v EÚ," zopakoval premiér svoje presvedčenie, ktoré vyjadril už na stredajšom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti. Dodal, že po vzore spoločnosti Jaguar Land Rover by tak na Slovensko mohli prísť aj iné investície. "Môže sa teda stať, že pre Slovensko ten tvrdý scenár môže byť aj na prospech veci," skonštatoval.

Pellegrini si tiež nemyslí, že by sa mali obávať Slováci žijúci a pracujúci vo Veľkej Británii, keďže tá si podľa jeho slov v súčasnej situácii nemôže ani po brexite dovoliť zhoršovať im podmienky tak, aby ju museli masívne opúšťať. Slovenský premiér v tejto súvislosti vyzdvihol jednotný postoj európskej dvadsaťsedmičky, ktorej nijaký člen "nepodľahol tlakom a nezačal s Britániou rokovať bilaterálne", čo je podľa jeho slov jediný spôsob, ako možno vyrokovať "dobré podmienky".

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová