Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sulík má zatiaľ najviac krúžkov zo SaSkárov

Na snímke predsedníčka vlády Iveta Radičová obdarovala lídra SaS Richarda Sulíka červeným balónikom pri návšteve volebnej centrály SaS počas predčasných parlamentných volieb 10. marca 2012 v Bratislave.FOTO Foto: TASR - Pavel Neubauer

Sulík koncom februára sľúbil, že pre kauzu Sasanka vráti strane mandát poslanca parlamentu, ak nezíska najviac hlasov z kandidátky SaS. Podľa predbežných výsledkov však tak nebude musieť urobiť.

Bratislava 11. marca (TASR) - Predbežné výsledky krúžkovania kandidátov SaS potešili šéfa liberálov Richarda Sulíka. Ten koncom februára sľúbil, že pre kauzu Sasanka vráti strane mandát poslanca parlamentu, ak nezíska najviac hlasov z kandidátky SaS. Podľa predbežných výsledkov však tak nebude musieť urobiť. "To si myslím, že je dobrá správa a naši voliči zrejme oceňujú, že vediem kandidátku SaS, a teba musím povedať, že to padne dobre," komentoval stručne Sulík.

Celkovo však šéf liberálov nechcel komentovať predbežné výsledky. Tie doteraz jednohlasne naznačujú víťazstvo Smeru-SD i to, že by sa novým lídrom pravice malo stať KDH. "No tak bude lídrom pravice v opozícii... Nie, lídrom pravice v koalícii so Smerom-SD," vtipkoval Sulík. "Ty nevieš aktuálne výsledky. Smer má 44 percent a vyzerá to, že bude musieť robiť sám," opravoval ho minister hospodárstva Juraj Miškov.

Ak by sa však stredopravým stranám podarilo zostaviť stredopravú koalíciu, podľa šéfa rezortu práce Jozefa Mihála je logické, aby KDH dostalo post premiéra. "Pri prípadnej stredopravej koalícii by KDH bolo vedúcou silou a tým pádom by Jánovi Figeľovi pripadol post premiéra, čo je logické a nespochybniteľné. S tým myslím, že nie je žiaden problém," povedal.

Ak by k zostavovaniu takejto vlády došlo, mali by podľa Mihála jednotlivé strany hľadať kompromis a ustúpiť od nepriechodných návrhov. "Ak by sme mali zložiť stredopravú koalíciu pozostávajúcu z piatich strán, tak bolo by v každom prípade potrebné ustúpiť na každej strane z rôznych požiadaviek, ktoré sú možno mimo toho hlavného prúdu a mala by nás zjednocovať idea zodpovednosti," komentoval s tým, že ústupky očakáva napríklad od hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti.

Centrála SaS sa začala okolo tretej hodiny ráno vyprázdňovať. V Liberálnom dome napriek tomu stále hrá hudba a ostáva asi tridsiatka kandidátov a priaznivcov strany, ktorí sledujú aktuálne priebežné výsledky volieb.