Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátny ústav pre kontrolu liečiv zautomatizoval prepojenie databázy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Po novom sa štátnemu ústavu podarilo prepojiť databázy tak, že sa po kliknutí na jeho stránke otvorí dokument o centralizovane registrovanom lieku a jeho PIL/SPC údaji v slovenskom jazyku.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zautomatizoval prepojenie na databázu Európskej liekovej agentúry (EMA). Ako pre TASR uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková, takýto krok uľahčí prácu lekárom, pacientom, lekárnikom, ale napríklad aj poisťovniam.

"Už máme aj pozitívnu spätnú väzbu, pretože toto prepojenie naozaj šetrí čas a je výrazne jednoduchšie," povedala. Po novom sa štátnemu ústavu podarilo prepojiť databázy tak, že sa po kliknutí na jeho stránke otvorí dokument o centralizovane registrovanom lieku a jeho PIL/SPC údaji v slovenskom jazyku. Predtým sa používateľovi otvárala nová stránka v angličtine, kde musel vykonať viacero úkonov, aby sa k požadovanému dokumentu dostal.

Ako hovorkyňa ŠÚKL dodala, keď sa v októbri 2018 stránka EMA aktualizovala, dovtedy funkčné prepojenie prestalo fungovať. Neskôr sa ho ŠÚKL v spolupráci s EMA podarilo obnoviť. Posledným krokom bolo však zautomatizovanie celého systému.