Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajský súd v Bratislave definitívne zamietol žalobu A. Babiša na ÚPN

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent štátnej bezpečnosti.

Bratislava 13. februára (TASR) – Krajský súd (KS) v Bratislave zamietol žalobu Andreja Babiša na Ústav pamäti národa (ÚPN). Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Informácia bola zverejnená na facebookovej stránke advokátskej kancelárie Poláček & Partners.

Podľa facebookovej stránky advokátskej kancelárie sa tak končí spor, ktorý trval od roku 2012.

Ústavný súd minulý rok zrušil právoplatné rozhodnutie slovenského najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako jej agent neoprávnene. Zvrátil tak predošlé rozhodnutia súdov v tejto veci.

O rozhodnutí KS v Bratislave ako prvý informoval portál sme.sk.

Babiš: Nikdy som nespolupracoval, neprehral som a budem sa súdiť celý život



Český premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že bol v spisoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vedený neoprávnene. Tvrdí to aj napriek tomu, že Krajský súd v Bratislave v utorok rozhodol o opaku, píše spravodajský portál Novinky.cz.

"Moji právnici hovoria, že budú žalovať ministerstvo vnútra (SR), SIS-ku (Slovenská informačná služba, SIS) a možno pôjdeme na Európsky súd pre ľudské práva. Tak nehovorte, že som definitívne prehral," vyhlásil český premiér.

"Napíšte, že je to len dôsledok rozhodnutia Ústavného súdu a že sa budeme súdiť ďalej. Nikdy som nič nepodpísal a nikdy som nespolupracoval," povedal Babiš pre Novinky.cz.

"Ústavný súd to rozhodol veľmi podivne, budeme sa súdiť ďalej. Pravda je na mojej strane," tvrdí Babiš.

Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu Andreja Babiša na Ústav pamäti národa (ÚPN). Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent ŠtB.


Ústav pamäti národa víta rozsudok Krajského súdu v Bratislave



Ústav pamäti národa (ÚPN) víta rozsudok Krajského súdu v Bratislave z 30. januára. Krajský súd zamietol žalobu Andreja Babiša na ÚPN. Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

"V spore označený žalovaný ÚPN nie je (nebol) pôvodcom zásahu do práva na ochranu osobnosti žalobcu, keď mu zverejnenie prepisu evidencií bývalej ŠtB ukladá zákon o pamäti národa," povedal pre TASR hovorca ÚPN Jerguš Sivoš.

Informácia o rozsudku krajského súdu bola zverejnená na facebookovej stránke advokátskej kancelárie Poláček & Partners.

Ústavný súd minulý rok zrušil právoplatné rozhodnutie slovenského najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako jej agent neoprávnene. Zvrátil tak predošlé rozhodnutia súdov v tejto veci.