Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke vedenej pre útok sudcu

Na snímke predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa Súdnej rady ide o také správanie, ktoré je v rozpore s povinnosťou sudcu rešpektovať a presadzovať bezúhonnosť a morálnu integritu súdnictva a o nevhodné správanie či vystupovanie.

Bratislava 14. mája (TASR) - Súdna rada SR schválila stanovisko k disciplinárnemu konaniu vedenému na Najvyššom správnom súde (NSS) SR pre fyzický útok sudcu vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti.

"Fyzický útok sudcu - konkrétne chytenie za košeľu pod krkom vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti je vždy, za akýchkoľvek okolností, bez ohľadu na intenzitu respektíve závažnosť, porušením zásad etiky," uvádza sa v stanovisku Súdnej rady. Ide podľa nej o také správanie, ktoré je v rozpore s povinnosťou sudcu rešpektovať a presadzovať bezúhonnosť a morálnu integritu súdnictva a o nevhodné správanie či vystupovanie.

Sudcovská rada Najvyššieho súdu (NS) SR spolu s predsedom súdu Jánom Šikutom podali spoločný návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi NS SR Jurajovi Klimentovi. Návrh sa týka incidentu na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu na Panónskej ulici v Bratislave zo dňa 17. októbra 2023. Ústne disciplinárne pojednávanie je na NSS SR naplánované na 4. júna.