Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ÚS spojil podanie poslancov a prezidentky voči kompetenčnému zákonu

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Skupina poslancov, rovnako ako hlava štátu, namieta zmeny pri menovaní a odvolávaní predsedov Štatistického úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 20. marca (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu prijal na ďalšie konanie návrh, ktorým skupina poslancov Národnej rady (NR) SR napadla novelu tzv. kompetenčného zákona. Zároveň toto konanie spojil so skorším podaním prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá takisto na ÚS napadla viacero ustanovení tejto novely. Súd ďalej posúdi ich súlad s Ústavou SR.

Skupina poslancov, rovnako ako hlava štátu, namieta zmeny pri menovaní a odvolávaní predsedov Štatistického úradu (ŠÚ) SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ich menovanie a odvolávanie prešlo z kompetencie prezidenta výlučne na vládu.

Poslanci kritizujú aj zaradenie Slovenskej informačnej služby (SIS) a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) medzi ústredné orgány štátnej správy. Namietajú aj zmeny pri licenciách na obchodovanie so zbraňami a výrobkami obranného priemyslu, ktorých vydávanie je po novom výhradne na stanovisku ministerstva obrany bez autorizácie ministerstva zahraničných vecí a SIS.

Námietky smerujú aj voči skrátenej parlamentnej rozprave v kombinácii so skráteným legislatívnym konaním či nedokonalé, resp. nevykonané prerokovanie návrhu novely v parlamentných výboroch.