Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

ŠTS: Na pojednávanie s guvernérom NBS Kažimírom prišli traja svedkovia

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter K.. Foto: TASR Jaroslav Novák

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú.

Bratislava/Pezinok 9. novembra (TASR) - Na hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra sa vo štvrtok dostavili traja svedkovia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Katarína Kudjáková. Kažimír čelí obžalobe z trestného činu podplácania. Trvá na svojej nevine.

"Verejnosť zatiaľ vylúčená nebola, ešte pred výsluchom svedkov sa obžalovaný vyjadril k výpovedi znalkyne z predchádzajúceho pojednávania," priblížila hovorkyňa. Na októbrovom hlavnom pojednávaní vypovedala znalkyňa z odboru psychológie.

Po výsluchu prvého svedka sudca verejnosť z hlavného pojednávania vylúčil. "Dôvodom je možné ohrozenie bankového a obchodného tajomstva," spresnila Kudjáková.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48.000 eur.

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.