Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Starostu Starej Huty odsúdil ŠTS za podvod na 16 mesiacov podmienečne

Ilustračné foto Foto: TASR

ŠTS už vlani starostu odsúdil na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne, peňažný trest 3000 eur a zákaz štyri roky vykonávať funkciu verejného činiteľa.

Pezinok/Stará Huta 15. novembra (TASR) - Na trest odňatia slobody v trvaní 16 mesiacov s podmienečným odkladom na 24 mesiacov odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku starostu Starej Huty v okrese Detva Jozefa H. Hlava obce si mala v roku 2010 vypýtať od konateľa stavebnej firmy, ktorá vyhrala súťaž na rekonštrukciu tamojšieho kultúrneho domu finančnú čiastku 10.000 eur.

"Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, nakoľko obvinený aj prokurátor si zobrali lehotu na rozhodnutie o odvolaní," uviedla pre TASR k rozsudku hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS už vlani starostu odsúdil na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne, peňažný trest 3000 eur a zákaz štyri roky vykonávať funkciu verejného činiteľa. Najvyšší súd SR však tento rozsudok po odvolaní zrušil a vrátil na ŠTS, ktorý dnes po vypočutí svedka a prečítaní listinných dôkazov rozhodol. Súčasne pôvodný trestný čin korupcie prekvalifikoval na prečin podvodu.

Obec Stará Huta vypísala v roku 2009 súťaž na obnovu kultúrneho domu a v novembri toho istého roku uzatvorila s víťazom, ktorý ponúkal najvýhodnejšiu cenu, zmluvu na viac ako 100.000 eur bez DPH. Firma mala urobiť práce v priebehu roku 2010.

Konateľ firmy preto prišiel začiatkom roku za starostom a požiadal ho o zálohu na nákup materiálu. Obec mu vyplatila zo svojho rezervného fondu 10.000 eur, pričom podľa starostu išlo o pôžičku, ktorú mal konateľ firmy do jedného mesiaca vrátiť. Keďže ich ale nevracal, starosta ich mal opakovane urgovať. Konateľ ich starostovi vrátil, ale až v septembri v hoteli v Detve, pri čom starostu krátko na to zadržala polícia. Mužov zákona totiž medzi tým kontaktoval zástupca firmy s tým, že starosta od neho opakovane žiada úplatok. Tvrdil, že Jozef H. peniaze po prevzatí ani neprepočítal a strčil si ich do vrecka.

Starosta však uvádzal, že peniaze chcel zaniesť hneď do banky. Podľa slov jeho obhajcu, ktoré uviedol ešte na prvom pojednávaní, policajti konali unáhlene, starostu nemuseli zadržať a bolo by sa ukázalo, že išiel naozaj do banky.