Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dlhodobo chorí sa budú môcť liečiť aj v nemocnici

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V nemocniciach bude môcť pacient stráviť tri mesiace, v domoch ošetrovateľskej starostlivosti šesť mesiacov.

Bratislava 14. marca (TASR) - Starostlivosť o dlhodobo chorých ľudí sa má na Slovensku riešiť po novom. Ministerstvá zdravotníctva a práce predložili do medzirezortného pripomienkovania návrh novelizácie zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ďalších právnych noriem, ktorý prináša rozsiahle zmeny v starostlivosti o takýchto pacientov. V nemocniciach sa budú môcť doliečovať tri mesiace, za deň pobytu si majú doplácať päť eur, zvyšok uhradia zdravotné poisťovne. V prípade, že sa budú doma o chorých starať ich blízki, budú mať zase po novom nárok na tzv. dlhodobé ošetrovné.

"V súčasnej dobe, ak osoba dostane napríklad mozgovú mŕtvicu na Slovensku, po dvojtýždennom pobyte v nemocnici oznámia rodine, že pacient pôjde domov, pretože akútne lôžka v nemocnici sú drahé. Zväčša v nemocnici neporadia, ako má pacient postupovať v prípade, keď si chce zadovážiť technické vybavenie, zdravotnícke pomôcky, opatrovateľskú službu, prípadne umiestniť svojho blízkeho do niektorého zariadenia. Až na odbore sociálnej starostlivosti v mieste bydliska sa rodina dozvedá, čo všetko je potrebné vybaviť pre posúdenie zdravotného stavu, odkázanosť, finančné príspevky, prípadnému umiestnenie v zariadení sociálnych služieb. Krátka doba hospitalizácie na to všetko stačiť nebude," konštatuje sa v návrhu.

Zavádza sa preto nový pojem - následná ústavná zdravotná starostlivosť. Má sa tak vytvoriť priestor pre rodinných príslušníkov pripraviť sa na príchod svojho blízkeho z nemocnice. Následná starostlivosť sa bude poskytovať na oddeleniach dlhodobo chorých, paliatívnej medicíny, fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, doliečovacích oddeleniach, v hospicoch a liečebniach. V nemocniciach bude môcť pacient stráviť tri mesiace, v domoch ošetrovateľskej starostlivosti šesť mesiacov.

Pacienti si majú za takúto starostlivosť doplácať päť eur na deň. Od poplatku však budú viaceré osoby oslobodené, napríklad tehotné ženy, ľudia v hmotnej núdzi, nositelia ocenenia najmenej striebornej Janského plakety. Týkať sa to má aj zdravotne ťažko postihnutých aj dôchodcov.

"V súčasnej dobe sa neplatí v ústavných zdravotníckych zariadeniach za stravovanie a pobyt na lôžku, avšak vzhľadom na to, že sa ustanovuje následná zdravotná starostlivosť, ktorá môže trvať až tri mesiace, navrhujeme zaviesť symbolický poplatok za takúto starostlivosť. V súčasnej dobe bol pacient prepustený z nemocnice po siedmich dňoch a bol nútený si platiť služby opatrovateľky alebo sestry, ktoré požadovali rádovo okolo 200 eur mesačne," pripomína sa v návrhu.

Rodinný príslušník tiež bude môcť v prípade potreby dlhodobej starostlivosti v domácom prostredí požiadať Sociálnu poisťovňu o príspevok na dlhodobú starostlivosť – tzv. „dlhodobé ošetrovné“. To má prechodne na tri mesiace poskytnúť aspoň čiastočnú náhradu príjmu a umožniť tak dôstojne sa postarať o svojich blízkych. "Príspevok bude v rozsahu 55 percent z platu a na dobu najviac tri mesiace. Ide o to, aby ten, kto sa o dlhodobo chorého stará, mal pokryté náklady počas obdobia, keď poskytuje chronicky chorému blízkemu starostlivosť, a tým pádom počas tohto obdobia nemôže chodiť do zamestnania," vysvetľuje sa v návrhu.

Vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu sa navrhuje účinnosť návrhu zákona od 1. septembra 2019.