Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

SR chýba efektívna zodpovednosť právnických osôb, poukázala OECD

Cieľom spomínaného dohovoru je potláčanie korupčného správania v medzinárodných obchodných transakciách, respektíve v zahranično-obchodných vzťahoch.

Bratislava 20. marca (TASR) - Slovensko má problém s plnením Dohovoru OECD o boji s podplácaním zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných transakciách. Najzávažnejším zisteným nedostatkom, ktorý vyplynul z hodnotiacej správy pracovnej skupiny OECD, ktorú dnes vláda vzala na vedomie, je dlhodobá absencia efektívnej zodpovednosti právnických osôb v právnom poriadku SR.

OECD okrem toho Slovensku odporučila, aby aktívnejšie pristupovalo k postihovaniu podplácania zahraničných verejných činiteľov. Odporúčania preto hovoria o posilnení schopnosti orgánov činných v trestnom konaní vyšetrovať a stíhať prípady ich korupcie, ako aj o prijatí legislatívy na ochranu oznamovateľov vo verejnom a súkromnom sektore.

Ministri preto zároveň schválili návrh opatrení na zabezpečenie plnenia odporúčaní pracovnej skupiny. "Plnenie odporúčaní si bude vyžadovať prioritne zmenu legislatívy upravujúcej trestnú zodpovednosť právnických osôb a prijatie zákona o ochrane oznamovateľov korupčného správania," konštatuje sa v materiáli.

Hodnotiaca správa súčasne oceňuje viaceré opatrenia SR v boji proti korupcii v medzinárodných obchodných transakciách prijaté od jej posledného hodnotenia v roku 2005. Podľa OECD sú nimi najmä posilnenie protikorupčného legislatívneho rámca, vytvorenie Špecializovaného trestného súdu a zvyšovanie povedomia a transparentnosti zverejňovaním všetkých rozhodnutí súdov na internetových stránkach dostupných verejnosti.

Cieľom spomínaného dohovoru je potláčanie korupčného správania v medzinárodných obchodných transakciách, respektíve v zahranično-obchodných vzťahoch.