Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 20. mája 2024 - 5.45 h.



Banská Bystrica - Premiér Robert Fico je momentálne mimo ohrozenia života, stav je však naďalej vážny. Jeho prevoz z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici do inej nemocnice v najbližšom období nie je plánovaný ani možný.



Pezinok - Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica vzal Špecializovaný trestný súd v sobotu do vyšetrovacej väzby.



Bratislava - Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. Uviedol to včera zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s úradujúcou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou po atentáte na premiéra Roberta Fica.

- Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.



Banská Bystrica - Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica dôvod na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.

- Hnutie Slovensko vyzvalo v sobotu na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie. Zároveň vyzvalo vládu na stiahnutie "provokatívnych" návrhov zákonov z Národnej rady SR.



Bratislava - Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica navýšený zhruba o 30 až 40 percent. Bezpečnostné opatrenia sú sprísnené v oblasti miest s vyššou koncentráciou osôb. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice.

- Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom. Nasvedčuje tomu aj fakt, že facebooková a komunikačná história páchateľa bola dve hodiny po spáchaní skutku zmazaná.

- Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.



Bratislava - Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil včera Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č., ktorý 16. mája pred Rooseveltovou nemocnicou vykrikoval slová podporujúce a schvaľujúce útok na premiéra Roberta Fica. Informoval o tom generálny prokurátor Maroš Žilinka.

- Obvineného, ktorý sa mal vyhrážať ministrovi vnútra a dvom poslancom Národnej rady SR, vzal súd do väzby pre možné pokračovanie v trestnej činnosti.

- Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

- Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil tri osoby, ktoré na sociálnej sieti schvaľovali konanie útočníka v Handlovej. Aktuálne sú v cele policajného zaistenia, o ďalšom postupe rozhodne prokurátor.



Bratislava - K situácii po atentáte na premiéra Roberta Fica bude v stredu zvolaná bezpečnostná rada štátu.



Bratislava - Tento týždeň sa uskutoční mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom. Avizoval to podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák. Vláda musí podľa jeho slov pokračovať v tempe, ktoré nastavil premiér Robert Fico.



Bratislava - V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.



Bratislava - Vo veku 78 rokov zomrel včera podnikateľ Jozef Majský, ktorý bol v roku 2015 odsúdený v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest na deväť rokov odňatia slobody. V roku 2022 Majského podmienečne prepustili.



Budapešť - Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných. Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom pri severomaďarskej obci Verőce, je občan Slovenska.



Atlanta - Americký prezident Joe Biden vyzval na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.



Teherán – Vrtuľník s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím a ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánnom na palube sa včera popoludní zrútil neďaleko štátnej hranice s Azerbajdžanom.

- Iránska štátna televízia s odvolaním sa na šéfa miestneho Červeného polmesiaca uviedla, že v troskách stroja nespozorovali z diaľky "žiadne známky života".



Ostrava - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po samostatných nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále.



Tacen - Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš obsadil piate miesto vo finále C1 na ME v slovinskom Tacene.

- Slovenskí vodní slalomári získali včera na ME v slovinskom Tacene bronz v tímovej súťaži C1.