Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. apríla 2024 - 5.45 h.



Varšava - Slovenská republika a Poľsko majú kus spoločnej histórie, ktorá obe krajiny učí, aby pamätali na princípy a hodnoty a potrebu ich chrániť. Ak tak nebudú robiť, môžu ohroziť svoju budúcnosť. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia so svojím poľským kolegom Andrzejom Dudom vo Varšave. Duda pri príležitosti rozlúčkovej návštevy odovzdal Čaputovej najvyššie poľské štátne vyznamenanie Rad Bielej orlice za rozvoj dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Poľskom.



Bratislava - Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať. Je to jediný koncept, ktorý zabezpečí dôstojné postavenie SR v medzinárodnom spoločenstve a ktorý vie zagarantovať "prežitie" tak malej krajiny, ako je Slovensko. Premiér Robert Fico to uviedol po kontrolnom dni na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.



Bratislava - Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu. Žiada, aby sa úvahy o možnom "finančnom trestaní Slovákov za zmeny na prokuratúre" dôrazne odmietli a aby bola rešpektovaná suverenita SR samostatne rozhodovať o svojich veciach. Odmieta zaťahovanie EK do "vnútorných sporov" o Úrad špeciálnej prokuratúry.



Bratislava - Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady. Opozícia kritizuje jeho odvolanie.



Bratislava - Finálne rozhodovanie o udelení dotácií Fondu na podporu umenia má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti Ministerstva kultúry SR.

- Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa včera pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania. Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Nepôjde o ústavný zákon.



Bratislava - Najdôveryhodnejším politikom je novozvolený prezident a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dôveruje mu 49 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Na druhom mieste sa umiestnila prezidentka Zuzana Čaputová. Dôveruje jej 45 percent oslovených v prieskume. Tretím najdôveryhodnejším sa stal premiér a líder Smeru-SD Robert Fico. Dôveru mu vyslovilo 36 percent respondentov.



Pezinok - Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku jej uložil úhrnný trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní päť rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.



Bratislava - Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Slovensko si v porovnaní s vlaňajškom pohoršilo v rebríčku o jednu priečku.

Zlín - Rozdielne názory na zahraničnú politiku medzi niektorými českými a slovenskými politikmi by podľa českého prezidenta Petra Pavla nemali narúšať vzťahy medzi občanmi oboch krajín. Povedal to počas návštevy Zlínskeho kraja, ktorý so Slovenskom susedí.



Brusel - Európska komisia včera spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.



Praha - Do Česka dorazila mimoriadna dodávka 20.000 vakcín proti čiernemu kašľu a v priebehu týždňa by malo doraziť ďalších takmer 80.000. ČR tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády.



Kyjev – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že sa bude usilovať o zvolanie zasadnutia Rady NATO-Ukrajina s cieľom žiadať zlepšenie úrovne ochrany vzdušného priestoru svojej krajiny.



Ankara — Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohrozuje obyvateľov Izraela aj celého regiónu, aby si zabezpečil svoje politické prežitie. Obvinil Západ z dvojakého metra a kritizoval skutočnosť, že len niekoľko krajín odsúdilo nálet na iránsky konzulát, pričom útok Iránu na Izrael okamžite vyvolal medzinárodné pobúrenie.



Brusel - Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024.



Spišská Nová Ves - Hokejisti HK Spišská Nová Ves sa stali druhými finalistami play off Tipos extraligy. Vo finále sa stretnú s Nitrou.