Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Rekonštrukcie súdov sa nestíhajú zrealizovať do konca roka 2025. Hrozí preto, že Slovensku nevyplatia takmer 300 miliónov eur z plánu obnovy.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia SR v krátkom čase podpíše dohody s vytypovanými užívateľmi poľovných revírov. Opozičné KDH vyzvalo ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby príslušným poľovným združeniam umožnil zasiahnuť proti medveďom aj v intraviláne samospráv.



Bratislava - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zaradil k 20. marcu všetkých prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry do organizačných zložiek Generálnej prokuratúry SR tak, ako mu to ukladá zákon.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce o rušení detských ambulantných pohotovostí naďalej rokovať aj so samosprávou. Pripustila i možné zriadenie doplnkových bodov. Rokovať by sa malo aj o skrátení ordinačných hodín pohotovostí. Cieľom rezortu je zachovať dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť i pri poskytovaní ambulantnej pohotovostnej služby.
Na snímke uprostred ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD), vpravo predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik a vľavo hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu, prezident SSPPS SLS Elena Prokopová počas brífingu po skončení rokovania so zástupcami ZMOS a so zástupcami primárnych pediatrov k téme ambulantnej pohotovostnej služby 18. marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Aktuálne protesty časti farmárov, ktorí od rezortu pôdohospodárstva požadujú rýchle splnenie viacerých požiadaviek, sú podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča politicky motivované.
Na snímke protestné zhromaždenie farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave 18. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Tieto návrhy považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné.



Brusel - Slovensko je znepokojené, že získa menej financií za odovzdanie lietadiel Mig-29 Ukrajine než pôvodne očakávalo. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Ministri sa zhodli na navýšení vojenskej pomoci Ukrajine prostredníctvom viacerých nástrojov, vrátane Európskeho mierového nástroja. Slovensko sa pridalo aj k záväzkom EÚ na poskytovanie humanitárnej pomoci v Pásme Gazy.



Praha - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa včera počas neformálnej návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom. Prezidentka na sociálnej sieti označila túto schôdzku za "príjemnú a blízku".Po stretnutí s Pavlom tiež vyzvala Slovákov žijúcich v Česku, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcich slovenských prezidentských voľbách.



Bratislava - Rast slovenskej ekonomiky by mal z vlaňajších 1,1 % zrýchliť v tomto roku na 2,1 %. Inflácia bude postupne klesať z minuloročných 11 % na 3,4 % v tomto roku. Vyplýva to z aktuálneho Ekonomického prehľadu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj o Slovensku, ktorý organizácia zverejnila včera.



Bratislava - Štát si včera v rámci pravidelnej plánovanej aukcie požičal ďalších viac ako 600 miliónov eur. Slovensko si aktuálne požičiava najdrahšie v eurozóne.



Brusel - Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného schválili ďalší balík sankcií voči Rusku.



Varšava - Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky.



Brusel - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že Izrael vyvoláva v Pásme Gazy hladomor, ktorý využíva ako vojnovú zbraň. Izrael takéto obvinenia odmietol.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že je naklonený prímeriu počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas víkendu v rozhovore pre ukrajinskú televíziu potvrdil, že Paríž chce vyzvať Moskvu, aby súhlasila s prímerím počas trvania hier. Olympiáda sa uskutoční od 26. júla do 11. augusta.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa včera ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou. Erdogan sa pritom snaží udržiavať priateľské vzťahy s Putinom i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.



Záhreb - Chorvátsky ústavný súd rozhodol, že prezident Zoran Milanovič nemôže kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, kým neodstúpi z funkcie hlavy štátu.



Washington - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu.



Miami - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3.