Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Obvinenia, ktoré boli vznesené v posledný deň fungovania Úradu špeciálnej prokuratúry, sú spolitizovaným účelovým krokom. Vláda nemá dôvod sa nimi zaoberať. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico. Myslí si, že v prípade posledných krokov Daniela Lipšica a jeho tímu mohlo ísť o zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Na snímke premiér SR Robert Fico (uprostred), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (druhý vľavo), minister spravodlivosti Boris Susko (vpravo, všetci Smer-SD) a podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD) počas vyhlásenia po ukončení 24. zasadnutia Vlády SR v Bratislave v stredu 20. marca 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Dostupnosť a spotreba základných potravín v SR nie je ohrozená. Vyplýva to z aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne ministerstva financií, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

- Systém na porovnávanie cien potravín, najmä základných, v obchodných reťazcoch by mal fungovať do konca roka. Uviedol to po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický.



Bratislava - Zlepšiť fungovanie systému povinného zmluvného poistenia (PZP) a zvýšiť ochranu osôb poškodených v dôsledku nehody. Aj to je cieľom návrhu novely zákona o PZP, ktorý dnes schválila vláda.



Bratislava - Vo viacerých lokalitách by sa pre výskyt synantropných medveďov mohla vyhlásiť mimoriadna situácia. Vláda uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi, aby zabezpečil zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch.

-Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok by chcel reformu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) predstaviť a zrealizovať v najbližších mesiacoch. Predpokladá, že by to mohlo byť ešte pred letom.



Bratislava - Ministerstvo dopravy by malo zriadiť register prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov, bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii, aj register pilotov na diaľku. Registre by mal viesť a spravovať Dopravný úrad, prístup do nich budú mať len vybrané orgány štátnej správy na základe žiadosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o civilnom letectve, ktorý dnes s pripomienkou schválila vláda.



Bratislava - Dopravný podnik Bratislava nakúpi ďalších desať nových jednosmerných električiek. Spolu s ministerstvom dopravy podpísal včera zmluvu o poskytnutí finančných prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti. Celkové oprávnené výdavky projektu sú vo výške 23,9 milióna eur.



Bratislava - K zmenám v RTVS a návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Oznámilo to Ministerstvo kultúry SR, ktoré zároveň oznámilo, že začalo s vyhodnocovaním podnetov.

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) prichádza na 24. zasadnutie Vlády SR v Bratislave v stredu 20. marca 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Košice - Ústavný súd (ÚS) dnes prijal na ďalšie konanie návrh, ktorým skupina poslancov napadla novelu tzv. kompetenčného zákona. Zároveň toto konanie spojil so skorším podaním prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá takisto na ÚS napadla viacero ustanovení tejto novely. Súd ďalej posúdi ich súlad s ústavou.



Sabinov - V Sabinove je niekoľko miest, ktoré priamo odkazujú na pôsobenie divadelného a filmového herca, scenáristu a spisovateľa Jozefa Kronera. Pri príležitosti 100 rokov od jeho narodenia to dnes uviedol historik Juraj Vrábel z Mestského úradu v Sabinove. Miesta, ktoré pripomínajú tohto umelca, súvisia s nakrúcaním filmu Obchod na korze v roku 1964 v Sabinove.



Ženeva Švajčiarsko usporiada referendum o posilnení svojej neutrality, oznámila dnes pravicová organizácia Za Švajčiarsko (Pro Schweiz), ktorá zozbierala dostatok podpisov na jeho vyhlásenie. Iniciatíva je reakciou na sankcie Švajčiarska voči Rusku, čím bol podľa organizátorov porušený švajčiarsky princíp neutrality pri konfliktoch v zahraničí.



Moskva - Kremeľ dnes upozornil, že Európska únia sa dopustí "bezprecedentného porušenia" medzinárodného práva, ak zmrazené ruské aktíva použije na vyzbrojenie Ukrajiny.



Atény - Stíhačka F-16 gréckej armády sa dnes zrútila počas výcvikového letu do Egejského mora, ale pilot sa katapultoval a neskôr, po spustení záchrannej operácie, ho zachránili. K nehode došlo neďaleko malého gréckeho ostrova Psathura, vzdialeného asi 175 kilometrov na severovýchod od metropoly Atény.



Moskva - Kremeľ skritizoval včerajšie rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru vylúčiť ruských a bieloruských športovcov z otváracieho ceremoniálu OH v Paríži. Podľa hovorcu Moskvy Dmitrija Peskova to škodí olympijským myšlienkam.