Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 15. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. mája 2024 - 17.45 h.



Handlová - Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Roberta Fica. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Premiéra previezli vrtuľníkom do Banskej Bystrice.
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Bratislava - Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica. Nazvala to útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné. Požiadala, aby sa nevynášali v súvislosti s aktuálnou situáciou rýchle súdy.



Bratislava - Streľba na premiéra Robert Fica ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini. "Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne," povedal Peter Pellegrini.



Bratislava - Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi. Andrej Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.



Bratislava - Ozbrojený útok na premiéra Roberta Fica vníma podpredseda parlamentu Peter Žiga ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášni a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory.
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Bratislava - Podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica. "Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený," zdôraznil Michal Šimečka.



Bratislava - Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. Vyhlásil to líder KDH Milan Majerský. Hnutie útok odsúdilo a poprialo Robertovi Ficovi skoré uzdravenie.



Bratislava - Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica. Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.



Bratislava/Praha - Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti.
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Praha - Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať.



Bratislava/Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný z útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom. "Bol som hlboko šokovaný z ohavného útoku na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!" napísal maďarský ministerský predseda.



Varšava - Poľský prezident Mateusz Morawiecki aj premiér Donald Tusk na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ktorého postrelili v Handlovej.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico. "Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla," napísal na platforme X.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad streľbou na premiéra Roberta Fica. "Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska," uviedol Jens Stoltenberg.
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Bratislava/Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ostro odsúdila "podlý útok" na slovenského premiéra Roberta Fica. "Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro," zdôraznila. Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.

- Predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X uviedol, že je šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica. "Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu," odkázal Michel.



Londýn - Britský premiér Rishi Sunak vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra Roberta Fica v Handlovej. "Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu," napísal Sunak na sociálnej sieti X.