Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. mája 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov je cieľom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Právnu normu z dielne Ministerstva financií poslanci Národnej rady predpoludním definitívne schválili.



Rím/Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podpísal so svojím talianskym náprotivkom Matteom Piantedosim medzivládnu dohodu o zintenzívnení policajnej spolupráce v boji proti medzinárodnej organizovanej kriminalite.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pred 30. rokovaním vlády SR 2. mája 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie. Členstvo v tomto zoskupení môže Slovenskej republike priniesť zlepšenie vzájomných vzťahov a zintenzívnenie spolupráce s krajinami v rámci afrického kontinentu či Ázie.



Bratislava - Polícia dnes ráno dohliadala na bezpečnosť detí pri príchode do škôl a školských zariadení. Zvýšená pozornosť podľa Prezídia Policajného zboru súvisí s výhražnými mailami adresovanými školám naprieč Slovenskom počas utorka.



Bratislava - Bratislava si pripomína Deň Európy, symbolické narodeniny Európskej únie.

Na snímke vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.
Foto: TASR - Michal Svítok


Moskva - Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, vyhlásil predpoludním ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.



Jeruzalem - Za "veľké sklamanie" označil izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.



Jeruzalem - Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov.



Teherán - Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.



Kyjev - Ukrajinský parlament odvolal predpoludním Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

- Ukrajinský parlament odvolal z funkcie aj ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021.



Washington - Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi včera večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Návrh na odvolanie Johnsona snemovňa zamietla pomerom hlasov 359 ku 43. Podala ho ultrakonzervatívna republikánka Marjorie Taylor Greeneová.



Moskva - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že Británia sa rozhodla použiť "vyložené lži" na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne.



Tallinn - Moskovský súd zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva, informuje TASR podľa agentúry AP.



Skopje - Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku včera jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách.



Calgary - Slovenskí parahokejisti sa udržali v elitnej kategórii MS. V play off dueli v skupine o 5. až 8. miesto vyhrali nad Talianskom tesne 2:1, keď sa o oba góly postaral kapitán Martin Joppa.



New York - Slovenský hokejista Marián Studenič prispel dvoma gólmi k triumfu svojho tímu Coachella Valley v treťom dueli 2. kola play off zámorskej AHL nad Calgary Wranglers 7:5.



Trenčín - Hlavným trénerom hokejistov HK Dukla Trenčín sa stal Ernest Bokroš. Do najvyššej slovenskej súťaže sa vráti po sezóne, v ktorej doviedol tím Vlci Žilina k postupu do extraligy.

Na snímke tréner Ernest Bokroš (HC GROTTO Prešov) po finále Slovenského pohára HC GROTTO Prešov – Vlci Žilina (1:6) v Prešove v utorok 8. februára 2022.
Foto: TASR - Milan Kapusta