Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali 8. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o vládnom návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v druhom čítaní. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Podpredseda parlamentu Andrej Danko nemôže po januárovej dopravnej nehode v bratislavskej Dúbravke dva roky šoférovať. Zaplatiť musí aj pokutu. Uviedol to predpoludním pri upratovaní Dúbravky, do ktorého sa v súvislosti s nehodou dobrovoľne zapojil.
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko (šiesty vľavo) pózuje počas upratovania v bratislavskej mestskej časti Dúbravka v piatok 26. apríla 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok



Bratislava - Za kandidáta na predsedu Súdnej rady navrhlo šesť sudcovských zástupcov sudkyňu Marcelu Kosovú. Navrhli tiež, aby sa voľba konala 14. mája.
Na snímke nová členka Súdnej rady SR sudkyňa Marcela Kosová počas oznámenia oficiálnych výsledkov voľby piatich nových členov Súdnej rady SR v Bratislave 22. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra. Svojím návrhom vyhlášky reaguje aj na zistenia Generálnej prokuratúry, podľa ktorých takmer všetky deti umiestnené v reedukačných centrách uvádzali, že neboli informované o súdnom konaní, v ktorom súd rozhodol, že pôjdu do reedukačného centra, a nikto im ani nevysvetlil, dokedy bude ich umiestnenie trvať.



Bratislava - Ministerstvo kultúry ani generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala nevydali žiaden pokyn zamestnancom kaštieľa, aby zavádzali verejnosť o dôvodoch uzavretia časti kaštieľa.



Bratislava - Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou.



Kodaň - Dánska vláda oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu.



Londýn - Bývalý britský minister obrany Ben Wallace v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.



Kyjev - Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.



Kyjev - Ukrajinský súd nariadil väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur. Soľskyj obvinenia odmieta.



Budapešť - Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil dnes účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference.



Peking - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas dnešnej schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.



Pchjongjang - Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili dnes severokórejské médiá. Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.
Na archívnej snímke Kim Čong-un.
Foto: TASR/AP



New York - Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže dnes do 06.00 h SELČ) čas na to, aby vypratali svoj "tábor" a z areálu sa stiahli. Napokon však od ultimáta upustilo, informuje agentúra AFP.



New York - Hokejisti Tampy Bay sú na pokraji vyradenia v 1. kole play off zámorskej NHL. Vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie prehrali Lightning v noci na dnes aj tretí duel s Floridou, tentoraz podľahli na domácom ľade 3:5 a v sérii vedie ich súper už 3:0 na zápasy. Tampe nepomohla ani asistencia slovenského obrancu Erika Černáka.
Center Floridy Panthers Steven Lorentz (18) oslavuje svoj gól proti Tampe Bay Lightning s obrancom Aaronom Ekbladom (5) počas tretej tretiny v 3. zápase série prvého kola play-off hokejovej NHL Stanley Cup, štvrtok 25. apríla 2024 v Tampa, Florida
Foto: TASR/AP