Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Vybudovanie ďalšieho bloku jadrovej elektrárne, zákaz dovozu niektorých komodít z Ukrajiny či rozširovanie Európskej únie. Aj k týmto témam sa chce premiér Robert Fico vyjadriť na zasadnutí Európskej rady, ktoré bude 21. až 22. marca. Informoval o tom počas rokovania Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti. Zopakoval, že je proti vstupu Ukrajiny do NATO a trvá na mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.



Bratislava - Novým štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti SR bude od zajtra Michal Sedliak. Vláda schválila jeho menovanie do funkcie na dnešnom rokovaní.



Bratislava - Vláda prijala zmeny na pozíciách predsedov slovenských častí zmiešaných komisií týkajúcich sa plnenia zmluvy o dobrom susedstve medzi SR a Maďarskom. Z funkcií predsedov slovenskej časti komisií odvolala vláda predošlých štátnych tajomníkov a nahradila ich novými. Novými predsedami komisií za slovenskú časť sú štátni tajomníci ministerstiev Igor Melicher (obrana), Vladimír Šimoňák (hospodárstvo), Filip Kuffa (životné prostredie), Denisa Žiláková (doprava), Ján Hrinka (školstvo), Branislav Ondruš (rezort práce a oblasť zdravotníctva), Lucia Kurilovská (rezort vnútra), Marek Eštok (diplomacia), Tibor Bernaťák (kultúra).



Bratislava - Generálna prokuratúra (GP) nebude tak ako doposiaľ reagovať na vyhlásenia politických strán. Uviedla to hovorkyňa GP Zuzana Drobová v reakcii na predsedu KDH Milana Majerského, ktorý žiadal generálneho prokurátora Maroša Žilinku o stretnutie. Chcel sa informovať o budúcom fungovaní prokuratúry. Úrad špeciálnej prokuratúry dnes zaniká.



Bratislava - Podniky pôsobiace v odvetviach strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo môžu dostať od štátu na investície zvýšenú štátnu pomoc. Tá sa líši podľa veľkosti podniku a umiestnenia investície, ale môže v určitých prípadoch dosiahnuť až 60 % oprávnených nákladov.



Moskva - Rusko požaduje, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu počas druhej svetovej vojny nielen ako vojnový zločin, ale aj ako genocídu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti zaslalo nemeckej diplomacii nótu, v ktorej kritizuje "rozporuplné riešenie". Nemecké zločiny z koloniálneho obdobia sú uznané za genocídu, ale nacistické zločiny proti národom bývalého Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny nie, uvádza sa v nóte.



Lille - Pripravovaný slovenský seriál Naši ľudia bol včera ocenený na televíznom festivale Series Mania Forum 2024 vo francúzskom Lille. Na príprave politického seriálu sa podieľa režisérka Tereza Nvotová a Miro Šifra, producentmi sú Jakub Viktorín a Tomáš Hrubý. Porota vybrala seriál spomedzi 15 projektov, súčasťou ocenenia je štipendium 50.000 eur.



Washington - Americký prezident Joe Biden aj exprezident Donald Trump zvíťazili vo všetkých primárkach svojich strán, ktoré sa včera konali vo viacerých amerických štátoch, čím sa opäť viac priblížili k novembrovej odvete v boji o prezidentské kreslo.



Peking – Nehoda autobusu v diaľničnom tuneli na severe Číny si včera vyžiadala 14 mŕtvych a 37 ľudí utrpelo zranenia. Islamabád - V uhoľnej bani v pakistanskej oblasti Chóst v provincii Balúčistán vybuchol včera plyn. Po ukončení záchrannej akcie hlásia 12 obetí.



New York - V trinásťzápasovom programe NHL sa v noci na dnes predstavili traja slovenskí hokejisti, z nich bodovali dvaja. Juraj Slafkovský si pripísal asistenciu v drese Montrealu, ktorý prehral na ľade Edmontonu 2:3 po predĺžení. Devätnásťročný útočník bodoval v piatom zápase za sebou.



Zürich - Slovensko nebude mať v sezóne 2024/2025 svojho zástupcu v hokejovej Lige majstrov (LM). Dôvodom sú neuspokojivé výsledky slovenských klubov v uplynulých troch ročníkoch LM. Vedenie súťaže sa rozhodlo slovenského majstra nahradiť poľským šampiónom.



New York - Vo veku 52 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista Chris Simon. Polícia neuviedla príčinu smrti dlhoročného hráča NHL, podľa jeho rodiny mal spáchať samovraždu. Simon získal v roku 1996 s Coloradom Stanleyho pohár, do finále play off sa prebojoval aj s Washingtonom (1998) a Calgary (2004).