Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. mája 2024 - 11.45 h.



Bratislava - O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá obec požiadať listom alebo emailom do 20. mája. S hlasovacím preukazom možno v júnových eurovoľbách voliť kdekoľvek na Slovensku. Osobne môže volič preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami, čiže do 7. júna.



Bratislava - Ceny zemného plynu a elektriny na burzách sa v minulom týždni zvýšili o 5 % a blížia sa k tohoročným maximám zo začiatku roka. Plyn sa na holandskej burze TTF predával v piatok za 30,558 eura za megawatthodinu a cena elektriny vzrástla na 96,21 eura za megawatthodinu. Oproti februárovým najnižším cenám je aktuálne plyn drahší o viac ako 30 % a elektrina o takmer 29 %.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta



Poruba - Škodu na hospodárskom zvierati spôsobil medveď v skorých ranných hodinách v Porube v okrese Prievidza. Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody v blízkom okolí nainštaloval fotopasce a lokalitu bude monitorovať. Obec vyzýva k zvýšenej opatrnosti najmä vo večerných a skorých ranných hodinách.



Pezinok - Podnikateľ Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest vo výške 90.000 eur. V prípade jeho nezaplatenia náhradný šesťmesačný trest väzenia. Ide o skutok súvisiaci s kauzou Očistec. Dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Suchobom schválil dopoludnia Špecializovaný trestný súd v Pezinku.
Na snímke podnikateľ Michal Suchoba na súdnom pojednávaní v kauze Mýtnik v budove Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 6. mája 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Národná transfúzna služba pripravila pre darcov krvi nové potvrdenie o darovaní krvi. Cieľom je uľahčiť im komunikáciu so zamestnávateľom a zdravotnými poisťovňami pri uplatňovaní si nárokov na benefity súvisiace s darovaním krvi.



Bratislava - Predseda vlády Robert Fico odcestuje dnes na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Počas návštevy Baku sa zajtra stretne s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom, s ktorým bude rokovať o prehĺbení bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu.



Bratislava - Na zajtrajšej inaugurácii prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina bude Slovenskú republiku zastupovať chargé d'affaires. Informovalo predpoludním slovenské Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.



Gaza - Izraelská armáda ráno vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa presunuli do "humanitárnej oblasti". Informuje denník Times of Israel, podľa ktorého ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.



Tel Aviv - Najmenej 16 ľudí zomrelo včera počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu.
Márnica nemocnice Al Najjar v Rafahu v južnom pásme Gazy, nedeľa 5. mája 2024.
Foto: TASR/AP



New York - Organizácia Spojených národov včera upozornila na význam slobody tlače. Izrael predtým prijal rozhodnutie zastaviť na svojom území činnosť spravodajskej televízie al-Džazíra.



Moskva — Na príkaz prezidenta Vladimira Putina začalo ruské ministerstvo obrany s prípravami na vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní. Manévre preveria pripravenosť nestrategických jadrových síl plniť bojové úlohy.



Kyjev — Ukrajinské vzdušné sily ráno oznámili, že ich protivzdušná obrana zneškodnila 12 z 13 útočných dronov vypustených Ruskom. Drony typu Šáhid boli zostrelené na severovýchode Ukrajiny.

- Šesť civilistov zahynulo a 35 utrpelo zranenia v dôsledku dnešného útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel na mikrobusy prevážajúce zamestnancov miestneho poľnohospodárskeho podniku v prihraničnej Belgorodskej oblasti.



Bratislava - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia zajtra od 18.00 proti USA na svoj posledný zápas pred MS v Česku (10.-26. mája). Pre tímy pôjde nielen o prípravu na piatkový vstup do turnaja, ale aj o získanie poznatkov o súperovi pred vzájomným duelom v ostravskej B-skupine, ktorý je na programe budúci pondelok.
Na snímke vpravo Lukáš Cingel (Slovensko) strieľa štvrtý gól Slovenska počas prípravného hokejového stretnutia pred blížiacimi sa MS 2024 v ľadovom hokeji Praha - Ostrava medzi výbermi Slovenska a Poľska v piatok 3. mája 2024 v Žiline.
Foto: TASR - Daniel Stehlík



Bratislava - Diéty až päťkrát zvyšujú riziko vzniku porúch príjmu potravy. Viaceré štúdie takisto ukazujú, že ich úspešnosť je veľmi nízka. Upozornili na to odborníčky z organizácie Chuť žiť pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa bez diét. Podotkli, že až 42 percent svetovej populácie sa snaží schudnúť, pričom najbežnejšou metódou býva diéta.