Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Spoločnosť prevádzkujúca systémy ZVJS bola terčom kybernetického útoku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kybernetický útok zasiahol interné a externé systémy akciovej spoločnosti Datalan, ktorá podľa ZVJS spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní i s Národným bezpečnostným úradom.

Bratislava 29. júna (TASR) - Spoločnosť prevádzkujúca viaceré informačné systémy Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) bola nedávno terčom kybernetického útoku. Zasiahnuté mohli byť i osobné údaje osôb evidovaných v týchto systémoch. ZVJS o tom informoval na svojom webe.

Kybernetický útok zasiahol interné a externé systémy akciovej spoločnosti Datalan, ktorá podľa ZVJS spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní i s Národným bezpečnostným úradom. "Vo veci aktuálne prebieha trestné konanie, pričom zbor k dnešnému dňu nebol požiadaný zo strany OČTK o súčinnosť," priblížila pre TASR hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Zbor bol spoločnosťou Datalan a vládnou jednotkou pre riešenie počítačových incidentov (CSIRT) informovaný o tzv. ransomvérovom útoku v závere apríla. "V nadväznosti na odporúčania CSIRT-u vykonal zbor v súvislosti s predmetným kybernetickým útokom neodkladné úkony a opatrenia na elimináciu bezpečnostného rizika v podmienkach zboru," priblížila Kacvinská.

Spoločnosť 17. mája informovala ZVJS aj o možnom úniku osobných údajov z informačných systémov. "Zbor si podľa zákona o ochrane osobných údajov splnil svoju ohlasovaciu povinnosť vo vzťahu k Úradu na ochranu osobných údajov a následne prijal opatrenia," dodala.