Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Sčítanie: Viac ako 1,9 milióna bytov na Slovensku má vodovod v byte

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Bez vodovodu sú na Slovensku skoro dve percentá bytov, teda vyše 45.000.

Bratislava 20. marca (TASR) - Viac ako 1,9 milióna bytov na Slovensku má vodovod v byte. Predstavuje to 85,37 percenta zo všetkých slovenských bytov. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB Jasmína Stauder pri príležitosti piatkového (22. 3.) Svetového dňa vody, ktorý sa oslavuje od roku 1993.

"Slovenské domácnosti tak patria k tým šťastným na svete, nakoľko výrazná väčšina z nich má pohodlný prístup k čistej vode. Vodovod v byte z vlastného zdroja má 235.640 bytov, čo predstavuje viac ako 10,5 percenta bytov," uviedla Stauder.

Podotkla, že bez vodovodu sú na Slovensku skoro dve percentá bytov, teda vyše 45.000. Najmenej ich je v Bratislavskom kraji a, naopak, najviac bytov bez vodovodu je v Prešovskom a Banskobystrickom kraji.

Zároveň hovorkyňa ozrejmila, že prístup k vode vždy neznamená prípojku z verejnej siete. "Byty môžu mať prístup k vode aj z vlastného zdroja. V tomto kontexte je v SR prístup k vode v bytoch veľmi dobrý, viac ako 85 percent domácností má doma k dispozícii čistú vodu," dodala. Tiež vodovodnú prípojku z verejnej siete má na Slovensku podľa nej 67 percent domov a takmer 16 percent domov má vlastnú.