Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Sociálna demokracia by mala mať v portfóliu ľudské práva, tvrdí Chmel

"Čakám, aké konkrétne kroky vláda urobí, ako bude túto agendu riešiť," dodal Chmel.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Rozhodnutie Smeru-SD zatiaľ neobsadiť funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny a neskôr ju zmeniť na post s prevažne hospodárskymi právomocami zaskočilo podpredsedu Mosta-Híd Rudolfa Chmela, ktorý túto podpredsednícku pozíciu zastával vo vláde Ivety Radičovej. "Zdá sa mi to byť nepochopiteľné, lebo si myslím, že sociálna demokracia by mala mať vo svojom portfóliu ľudské práva," povedal Chmel dnes pre TASR.

"Nevidím v tom žiadne ratio, ani dôvod, že by to bolo šetrenie, lebo ten úrad sa nastavil a fungoval v minimálnom počte pracovníkov. Čakám, aké konkrétne kroky vláda urobí, ako bude túto agendu riešiť," dodal Chmel. "Po prvé, neviem zdôvodnenie, prečo to robia a po druhé, neviem, kam sa majú delimitovať právomoci," doplnil.

Názor, podľa ktorého by post podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny nemal zaniknúť, komunikoval pre TASR šéf poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos 30. marca, bezprostredne po oznámení predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že strana post zatiaľ neobsadí a neskôr ho chce obsahovo meniť. "Bol by to krok späť," povedal Solymos.

"Menšinová otázka je komplexná. Je to dôležitá oblasť a ten úrad by mal zostať zachovaný," uviedol. Predseda Smeru-SD 30. marca informoval, že funkcia podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny zostane neobsadená. Po zmene kompetenčného zákona sa má zamerať na investičné aktivity a obsadí ju Ľubomír Vážny.