Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SNS odmieta Istanbulský dohovor, chce stiahnuť podpis SR

Tibor Bernaťák, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Muž sa môže vyhlásiť za ženu, potom sa zosobášiť s ďalším mužom a adoptovať si deti. V tomto vidíme riziko, uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) odmieta Istanbulský dohovor a bude sa snažiť, aby Slovensko vzalo svoj podpis spod dohovoru späť. Oznámil to predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. SNS je podľa neho za ochranu žien a nemieni tolerovať násilie na nich páchané. V Istanbulskom dohovore však vidí viaceré riziká. Dohovor by napríklad mohol podľa Bernaťáka vytvoriť cestu registrovaným partnerstvám homosexuálov.

"SNS hovorí áno ochrane žien. V žiadnom prípade SNS nebude tolerovať násilie na ženách, práve naopak. Ale Istanbulský dohovor nie je iba ochrana žien, ale aj otázka viacerých inštitútov, ktoré by sa plíživým spôsobom vkrádali do našej legislatívy," uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Bernaťák.

Napríklad sa podľa neho rozlišuje pohlavie a rod. "Muž sa môže vyhlásiť za ženu, potom sa zosobášiť s ďalším mužom a adoptovať si deti. V tomto vidíme riziko," uviedol Bernaťák. Problematický je podľa neho aj článok, podľa ktorého by štáty museli prijať opatrenia na účel podpory zmien v spoločenských a kultúrnych modeloch správania sa žien a mužov s cieľom odstrániť predsudky, zvyky, tradície a ďalšie zvyklosti založené napríklad na myšlienke stereotypných rolách žien a mužov.

"Je to napríklad otázka folklórnych tancov, významu materstva či dojčenia alebo prejavy úcty mužov k ženám, galantnosti. Preto SNS hovorí nie Istanbulskému dohovoru," vysvetlil Bernaťák. SNS je podľa jeho slov pripravená prijať aj trikrát prísnejšie pravidlá na ochranu žien, ako sú v Istanbulskom dohovore.