Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS: Hnutie OĽaNO-NOVA disponuje tajnými materiálmi z úradu vlády

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dnes vyzval koaličných partnerov, najmä SNS, na zodpovednosť. Reagoval tak na utorkové vyjadrenia podpredsedu SNS Jaroslava Pašku k dôvodom vládnej krízy.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) trvá na vyjadrení svojho podpredsedu Jaroslava Pašku, ktorý v utorok (8.8.) povedal, že na pôde Úradu vlády SR sa pripravujú kroky proti národniarom. Vyplýva to z jej reakcie na dnešné vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Béla Bugára.

"Je na počudovanie, ako môže hnutie OĽaNO-NOVA disponovať tajnými materiálmi z Úradu vlády SR," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. "Naskytuje sa tu možnosť, že za takýmito podprahovým hrami nie je nikto iný ako mediálny poradca pána Roberta Fica a poslanec NR SR za Smer-SD Erik Tomáš," doplnila.

"Ako je možné, že jednoduchí ľudia ako Veronika Remišová nachádzajú na stole materiály, ktoré vychádzajú z precíznych analytických materiálov, s ktorými nemá ako disponovať," cituje SNS svojho predsedu Andreja Danka. Podľa strany tak vzniká u niektorých jej členov pocit koordinácie, ktorý sa mal začať od príchodu Erika Tomáša na Úrad vlády SR.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dnes vyzval koaličných partnerov, najmä SNS, na zodpovednosť. Reagoval tak na utorkové (8.8.) vyjadrenia podpredsedu SNS Jaroslava Pašku k dôvodom vládnej krízy. Označil ich za neférové a nepravdivé. Podľa SNS však Paška má plné politické právo hovoriť o svojich názoroch a pocitoch, keď sa ho na ne novinári alebo médiá spýtajú.

SNS zároveň vysvetlila, že jej podpredseda bol v utorok na Bôriku, kde sa uskutočnila Koaličná rada preto, že sa zúčastnil na rokovaní Legislatívnej rady vlády SR. "Jaroslav Paška hovoril o veciach, ktoré treba v koalícii nastaviť, len vyjadril, čo cíti," vysvetlila strana v reakcii.

"Vyjadrenia pána Pašku boli nezodpovedné, sú nefér a ani nie sú pravdivé. Ak si vie niekto predstaviť, že by sa v Smere-SD dohodli s pánom Matovičom, tak asi dostal úpal," poznamenal dnes Bugár. Vyzval na zodpovednosť. "Vyzývam všetkých politických predstaviteľov, v tomto prípade hlavne predstaviteľov SNS, aby si uvedomovali ich zodpovednosť," povedal.

Tvrdenia SNS a jej predstaviteľov označil Erik Tomáš za absurdné. "Igor Matovič tvrdí, že pracujeme na diskreditácii jeho hnutia OĽaNO a SNS zas, že spolupracujeme s OĽaNO na diskreditácii SNS. Už len tieto dve protirečivé tvrdenia ukazujú, že je to celé nezmysel," reagoval.

"Strana SNS nesie plnú zodpovednosť za rezort školstva, podobne ako Smer-SD a Most-Híd nesú plnú zodpovednosť za svoje rezorty. Zbavovať sa tejto zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov, navyše založenými len na subjektívnych pocitoch, považujeme minimálne za nekorektné," uviedol Tomáš.

"Hnutie OĽaNO teší, že SNS hodnotí prácu našej poslankyne Veroniky Remišovej o rozhadzovaní 600 miliónov eur určených na vedu a výskum ako vysoko precízne analytické materiály," uviedlo v reakcii na slová Andreja Danka opozičné hnutie. To zároveň víta, že SNS tieto materiály a prácu Remišovej nespochybňuje. "Očakávame teda, že za všetky prešľapy a zlyhania v rezorte školstva vyvodí Andrej Danko osobnú zodpovednosť," dopĺňa OĽaNO.

Lídri koaličných strán sa na stretnutí v utorok zhodli, že problém v koalícii nie je taký vážny a sú odhodlaní v nej pokračovať, alternatíva voči aktuálnej vláde totiž podľa nich neexistuje. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil Bugár, ktorý na brífing prišiel sám a tlmočil stanovisko vládneho trojlístka. Koalícia ešte krízu, ktorá vznikla po vypovedaní koaličnej zmluvy šéfom SNS, neuzavrela. Jej lídri sa opätovne stretnú v piatok.