Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovenská národná knižnica pokračuje v digitalizácii archívu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Knižnica tento raz sprístupňuje svoje publikácie k dejinám knižnej kultúry na našom území.

Martin 20. apríla (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) sprístupnila v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív na stránke www.dikda.eu katalógy tlačí 16. storočia v knižnici Antona Baníka v SNK v Martine a tlačí 16. storočia v Diecéznej knižnici v Nitre, ktoré predstavujú prvé dva zverejnené zväzky Generálneho katalógu tlačí 16. storočia zachovaných na území Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Miriam Michaela Štefková.

„Slovenská národná knižnica tento raz sprístupňuje svoje publikácie k dejinám knižnej kultúry na našom území. Obe diela patria medzi najvyhľadávanejšie zo strany odbornej a bádateľskej verejnosti. Ich zverejnením v zdigitalizovanej podobe na našej stránke sa so vzácnymi tlačami môže oboznámiť nielen odborná verejnosť,“ uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

SNK bude podľa jej hovorkyne postupne zverejňovať všetky doteraz spracované zväzky generálneho katalógu.

„Zachované tlače sú svedectvom búrlivého rozvoja kníhtlačiarskej činnosti v celej Európe a rozvoja vzdelanosti a kultúry, ktoré sa niesli v znamení humanizmu a renesancie. V bohatom fonde zachovaných tlačí 16. storočia prevažujú diela inonárodných jazykov a literatúr, ktoré formovali humanistické prúdenie na našom území. Pre absenciu a nerozvinutosť tlačiarní na našom území vychádzali tieto diela najmä v zahraničných tlačiarňach,“ povedala Štefková.

Doplnila, že na stránke www.dikda.eu sú od 19. apríla 2013 zverejnené aj diela Kláry Komorovej, Heleny Saktorovej, Emílie Petrenkovej – Tlače 16. storočia v knižnici Antona Augustína Baníka a Lívie Fábryovej – Tlače 16. storočia v diecéznej knižnici v Nitre.

„SNK bude v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana pokračovať aj v najbližších dňoch. Voľne sprístupňovať zdigitalizované diela je možné, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, teda po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov,“ uzatvorila hovorkyňa SNK.