Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o vláde, kým nedostane poverenie

Na snímke uprostred predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2023. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Budeme sedieť na centrále Smeru-SD, budeme čakať na telefonát od prezidentky. Pokiaľ nepríde poverenie na zostavenie vlády, nevidíme dôvod, aby sme viedli rokovania, uviedol Fico.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o zostavení vlády, kým nedostane poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Informoval o tom v nedeľu predseda strany Robert Fico s tým, že čakajú telefonát od hlavy štátu. Najbližšie dva týždne chce Fico rokovať s ostatnými stranami o programoch. Až po dohode sa podľa neho možno baviť o zostavovaní vlády. Podotkol, že ako líder víťaznej strany sa bude uchádzať o post predsedu vlády.

"Budeme sedieť na centrále Smeru-SD, budeme čakať na telefonát od prezidentky. Pokiaľ nepríde poverenie na zostavenie vlády, nevidíme dôvod, aby sme viedli rokovania,"
uviedol Fico. Verejnosť poprosil o trpezlivosť. "Slovensko potrebuje upokojiť situáciu," doplnil a poukázal na atmosféru v spoločnosti. Aj preto si myslí, že by bolo dobré nechať stranám dva týždne na rokovania o programoch, nech sa stretnú subjekty, ktoré majú šancu zostaviť vládu a nech v pokoji rokujú o programových prioritách. Dodal, že až po dohode na vládnom programe vidí priestor na zostavovanie vlády a na diskusiu o jednotlivých personálnych nomináciách.



Na otázku, či sa vidí v exekutíve, odpovedal, že nechce špekulovať. Vzhľadom na víťazstvo Smeru-SD však označil za legitímne, aby sa ako predseda strany uchádzal o premiérsky post. Nateraz nekonkretizoval, s ktorými stranami bude rokovať, alebo ktoré preferuje ako koaličných partnerov. Deklaroval, že bude chcieť priniesť stabilitu a vládu na celé volebné obdobie. Za prioritné označil aj dobré vzťahy krajín V4 a premiérov okolitých krajín.