Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Smer-SD a KDH idú spolu meniť justíciu a chrániť manželstvo

Predseda SMER-SD Robert Fico (vpravo) si podáva ruku s lídrom KDH Jánom Figeľom. Foto: TASR/Martin Baumann

V justícii sa má podľa novely od septembra oddeliť funkcia predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR a zrušiť trestnoprávna imunita sudcov.

Bratislava 20. marca (TASR) - Novinky v justícii a definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy v Ústave SR prináša návrh novely ústavy z dielne Smeru-SD a KDH. Iniciatívu predstavil na úvod tretieho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

"Návrh je výsledkom širokého politického dialógu, na ktorom sa podieľali najmä Robert Fico (Smer-SD) a Ján Figeľ (KDH). Prejde do druhého čítania a bol by som rád, keby sme potom do tohto odborného dialógu vtiahli aj širšie politické spektrum, najmä štandardné strany," povedal už skôr Paška.

V justícii sa má podľa novely od septembra oddeliť funkcia predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR a zrušiť trestnoprávna imunita sudcov. Predsedu Súdnej rady by mala voliť rada samotná a nie vyberať prezident, ako bol pôvodný návrh Smeru-SD. Z novely vypadli aj Ficom presadzované bezpečnostné previerky všetkých sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ktoré opozícia kritizovala. Ak by zostali, KDH by novelu nepodporilo. Paška však tvrdí, že sudcovia by mali prejsť istou formou kontroly či preverenia a ak sa nejaká podoba zisťovania spôsobilosti sudcov do návrhu v druhom čítaní nedostane, Smer-SD za konečnú novelu nezahlasuje.

Ústava SR sa má zároveň rozšíriť o dve vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský upozornil, že vymožiteľnosť práva je zlá a politici musia konať. "Niekde treba hľadať cestu k zlepšeniu, pričom bez zmeny ústavy to nejde. Ani táto novela nie je čarovným prútikom, ale začiatkom hľadania cesty k náprave tohto stavu," podotkol. Obaja politici odmietli špekulácie o politickom obchode a marketingovej kampani. Za ich konaním je podľa ich slov len dobrý úmysel zlepšiť súčasnú situáciu.

Proti dohode Smeru-SD a KDH, ktorá vznikla krátko pred prezidentskými voľbami, protestovali viacerí opoziční poslanci. Okrem iného žiadali, aby sa rokovanie o návrhu presunulo na čas po druhom kole voľby hlavy štátu. Paška však stanovil termín rokovania na dnes a Smer-SD spolu s KDH presun zamietli.