Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Smer-SD by nemal brániť obnoveniu klubu SaS, podpora je aj v opozícii

podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková Foto: TASR/Martin Baumann

Povedala to predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Bratislava 15. januára (TASR) - Poslanci vládneho Smeru-SD by nemali brániť opätovnému vzniku poslaneckého klubu SaS. "Prerokujeme to v klube, pozrieme si žiadosť o opätovný vznik klubu a pokiaľ budú splnené zákonné podmienky, podľa môjho názoru nebudeme robiť prekážky vzniku klubu SaS," povedala pre TASR predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Obnovenie klubu SaS bude presadzovať medzi svojimi poslancami aj predseda klubu KDH Pavol Abrhan. "Aj keď s poslancami SaS máme na mnohé otázky rozdielne názory, môj osobný názor je, že strana SaS prešla parlamentnými voľbami, klub stratila pre odchod členov, ale teraz má opäť dosť poslancov a tak by mal byť klub obnovený," vysvetlil pre TASR Abrhan s tým, že definitívne slovo bude mať Smer-SD. Brániť opätovnému vzniku klubu liberálov by nemal ani Most-Híd. TASR to potvrdil šéf klubu László Solymos.

Obnovou poslaneckého klubu SaS by sa mala Národná rada SR zaoberať na začiatku schôdze, ktorý je naplánovaný na 27. januára. Liberáli prišli o poslanecký klub po tom, ako im odišli viacerí členovia a počet jeho členov klesol pod potrebných osem. Opätovne vzniknúť by mal vďaka príchodu Juraja Drobu a Eugena Jurzycu. O obnovení klubu rozhodne parlament hlasovaním. Obnovnému klubu by chcel šéfovať Martin Poliačik, ktorý ho viedol aj pred zánikom v roku 2013.

Výhody poslaneckého klubu sú napríklad v tom, že strana dostáva od štátu príspevky na jeho činnosť, má vyčlenené kancelárske priestory v priestoroch NR SR a jeho predseda sa zúčastňuje na poslaneckých grémiách.