Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SME: Poisťovne majú platiť viac

Foto: Logo SME

Informuje o tom denník Sme.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Keď zomrie pri nehode manžel, jeho manželka sa môže na súde domáhať odškodnenia. Kým doteraz odškodné mal zaplatiť vinník nehody, Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že odškodnenie pozostalých po obetiach dopravných nehôd musia poisťovne platiť z povinného zmluvného poistenia (PZP), píše dnešné SME.

Celý proces na európskom súde začal prípad Slovenky Kataríny Haasovej, ktorá prišla pri nehode o manžela. Poisťovňa Alianz, kde bolo poistené auto vinníka nehody, odmietla zaplatiť odškodné 15-tisíc eur s tým, že odškodnenie nie je kryté povinným poistením. Krajský súd v Prešove, ktorý prípad pani Haasovej Súdnemu dvoru poslal, stihol posledný októbrový týždeň rozhodnúť v neprospech poisťovní.

V novom procese bude musieť byť zapojená aj poisťovňa Alianz, aby po jeho skončení, zaplatila vysúdenú sumu. Slovenské poisťovne verdikt súdu spochybňujú, čo mierne oddiali zdraženie PZP. "Tlak na ceny poistenia môže zosilnieť, keď sa začnú množiť rozsudky v prospech pozostalých", uviedol Vladimír Cvik zo spoločnosti Netfinancie. Téme sa venuje denník na prvej a ôsmej strane v článku s názvom "Poisťovne majú platiť viac".