Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko poskytne Iraku humanitárnu pomoc vo výške 212.000 eur

Na snímke konvoj s humanitárnou pomocou pre iracký Mósul 15. augusta 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zásielka bude prepravená kamiónmi z Bratislavy a v irackom Erbile ju príjmu predstavitelia WHO a slovenskej ambasády v Bejrúte.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Konvoj s humanitárnou pomocou, v hodnote 212.000 eur do irackého Mosulu vypraví z logistickej základne Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ). Slovensko sa tak snaží promptne reagovať na problémy civilného obyvateľstva a rozvoja mesta Mosul. Na tlačovej konferencii v Bratislave to v stredu povedal štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek.

Parízek odovzdal zástupcovi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Nikolasovi Islovi symbolický certifikát o humanitárnej pomoci. Zásielka bude prepravená kamiónmi z Bratislavy a v irackom Erbile ju príjmu predstavitelia WHO a slovenskej ambasády v Bejrúte. "Tento typ pomoci vyplynul z požiadavky irackej vlády adresovanej prostredníctvom európskeho systému. V oblasti Mosulu pracuje iba jedna detská nemocnica a deti ani dospelí nemajú prístup k základnej zdravotnej starostlivosti. Humanitárna pomoc financovaná z prostriedkov organizácie SlovakAid je súčasťou medzinárodných záväzkov Slovenska," uviedol Parízek s tým, že v posledných mesiacoch Slovensko Iraku poskytlo nielen humanitárnu, ale aj rozvojovú pomoc vo výške približne milión eur.



Do mesta Mosul, v ktorom sa sústredili boje proti Islamskému štátu, sa dnes vracajú ľudia, ktorí boli nútení opustiť ho. Napriek tomu, že mesto bolo pred viac ako rokom oslobodené, nerozvíja sa tak, ako by malo. "Skôr vidíme zdevastované mesto, zničenú infraštruktúru a trpiace civilné obyvateľstvo. Infraštruktúra a služby nestíhajú pokryť požiadavky ľudí," povedal Parízek. Slovensko do Iraku pošle anestéziologické a dýchacie prístroje, taktiež oblečenie, ležadlá, spacie vaky a prikrývky a na pediatrické oddelenia nemocníc hračky pre deti. Kamióny by sa do Iraku mali dostať za päť dní po najbezpečnejšej a najrýchlejšej trase. Do cieľovej stanice - skladu WHO v Erbile budú prechádzať cez turecko-irackú hranicu blízko mesta Abur.

Projekt humanitárnej pomoci pre Irak Slovensko dlhodobo realizuje v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou, ktorá v tejto krajine pomáha s obnovou zdravotníckeho systému a zabezpečuje distribúciu. "Chcel by som zdôrazniť dôležitosť slovenského príspevku. WHO chce oceniť významný dar, ktorý poskytla Slovenská republika a sme vďační za príklad, ktorý dávate v podpore zdravia a blahobytu detí a ľudí, ktoré trpia pre konflikty a vojnu," povedal Isla.