Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovensko-maďarské fórum v Budapešti otvorí R. Fico s V. Orbánom

Foto: TASR/MTI

Podľa denníka sa slovenský premiér v Budapešti stretne aj s expremiérom Gordonom Bajnaim a predsedom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attilom Mesterházym.

Budapešť 15. novembra (TASR) – Slovensko-maďarské hospodárske fórum, ktoré sa bude konať v piatok v Budapešti, otvoria spoločne slovenský premiér Robert Fico a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informoval dnes maďarský denník Népszabadság.

Pred ďalšou bleskovou návštevou Maďarska poskytol predseda slovenskej vlády denníku rozhovor, v ktorom pripomenul, že pri schôdzke s Orbánom v maďarských Mlynkoch 2. októbra potvrdili svoje dávnejšie rozhodnutie, že nebudú hľadieť do minulosti, ale sa pragmaticky sústredia na projekty súčasnosti a budúcnosti. Preto prijal s radosťou aj pozvanie maďarského premiéra na otvorenie slovensko-maďarského fóra.

Slovenský premiér pripustil, že jeho vláda sa necháva inšpirovať aj rozhodnutiami maďarského kabinetu, napríklad v otázke zdanenia bánk či centralizácie v niektorých oblastiach. "Pozorne sledujeme dianie v zahraničí, ak vidíme dobré riešenie, tak sa snažíme z neho poučiť," povedal Fico.

V reakcii na otázku, či kvôli pragmatickému postoju oboch premiérov sa v slovensko-maďarských vzťahoch dostávajú problematické záležitosti "pod koberec", premiér Fico podotkol: Orbán avizoval, že na budúci rok prerokujú aj citlivé otázky. "Máme príslušné mechanizmy - okrem iného zmiešané komisie a aj iné fóra - prostredníctvom ktorých môžeme prerokovať aj takéto záležitosti a je nádej, že postupne ich môžeme aj vyriešiť," dodal.

K otázke dvojakého občianstva Fico zdôraznil, že slovenský rezort vnútra pripravuje návrh novely zákona o občianstve, ktorej cieľom je zrušiť určité nespravodlivosti platného zákona. "Návrh pripravujeme nie na národnom či národnostnom základe, ale podľa európskych štandardov. Najdôležitejším hľadiskom je, aby občan Slovenska mohol získať podobný štatút nielen v prípade uzavretia manželstva v zahraničí, ale aj v prípade, že sa k danej krajine viaže napríklad dlhodobejšou prácou a bydliskom," poznamenal premiér.

Podľa denníka sa slovenský premiér v Budapešti stretne aj s expremiérom Gordonom Bajnaim a predsedom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attilom Mesterházym.

"Nechcem zasahovať do maďarskej vnútornej politiky, súčasne som však predsedom strany Smer-SD, ktorá je súčasťou rodiny európskych socialistov, rovnako ako MSZP. Z politického hľadiska teda sú mojimi partnermi. Považujem za samozrejmé, že po oficiálnom programe návštevy Maďarska si vymeníme názory aj s nimi," zdôvodnil Fico.

Bajnaiho na základe rokovaní v čase jeho pôsobenia na poste maďarského premiéra označil ako charizmatickú osobnosť verejného života. Podľa jeho slov Bajnai nikdy nezvyšoval tón, bol pripravený odpovedať na otázky a vecne argumentoval, nič ho nevyvádzalo z miery a nikdy sa nevzdal technokratického pohľadu. "Kvôli tomu som mu trocha aj závidel," uzavrel predseda slovenskej vlády rozhovor pre Népszabadság.