Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slovenská a Česká pošta vydávajú známku k 30. výročiu svojho vzniku

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poštová známka má rozmery 54,4 krát 44,4 milimetra vrátane perforácie. Vychádza vo forme hárčeka s kupónom, ktorý je zo známkou spojený špeciálnou spojkou.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovenská a Česká pošta vydávajú v pondelok známku Spoločné vydanie s Českou republikou: 30. výročie vzniku Českej pošty a Slovenskej pošty s nominálnou hodnotou tri eurá. Motívom poštovej známky je poštový holub držiaci listovú zásielku s logom Slovenskej pošty. Motívom kupónu je poštový holub držiaci listovú zásielku s logom Českej pošty. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Oba listy sú zo spoločnej hromady listových zásielok ako symbol rozdelenia pošty na samostatné spoločnosti, Českú poštu a Slovenskú poštu. Na stredovom kupóne je vyobrazený farebný variant loga Československých spojů," priblížila Dorčáková.

Poštová známka má rozmery 54,4 krát 44,4 milimetra vrátane perforácie. Vychádza vo forme hárčeka s kupónom, ktorý je zo známkou spojený špeciálnou spojkou. Technikou ocelotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko.

Plochu hárčeka vypĺňajú poštové listy a balíky, doplnené stužkou vo farbách trikolóry. Najväčší dôraz bol kladený na vyobrazenie skutočných poštových holubov a typických znakov, ako sú charakteristická farebnosť a kresba na krídlach, a tiež rodový krúžok na nohe.

Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 2. 10. 2023 a domicilom mesta Bratislava. Na prítlači FDC je holub nesúci balík a v dolnej časti číslice 93 - 23 akcentujúce výročie. Motív FDC pečiatky sú dve poštárske trubky.