Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Slovákom v zahraničí nie je jedno, do akej krajiny sa opäť vrátia

Na snímke hlasovacie lístky, návratné obálky (vľavo) a opečiatkovaná obálka pre hlasovanie poštou zo zahraničia. Foto: TASR - Vladimír Benko

Možnosť voliť zo zahraničia využil aj Ján Jakobej, ktorý žije v Mníchove. Voľby považuje za najdôležitejšie pre smerovanie a budúcnosť štátu, ísť voliť za občiansku povinnosť.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Hoci žijú a pracujú v zahraničí, osud Slovenska, ani to, čo sa v krajine deje, pre nich nie je ľahostajné. Mnohí sa chcú po čase vrátiť a nie je im jedno, do akej krajiny by to malo byť. Aj takto odôvodňujú mnohí Slováci žijúci v zahraničí, prečo sa pri sobotných parlamentných voľbách rozhodli využiť svoje volebné právo.

"Sú to asi tie najdôležitejšie voľby na Slovensku, ktoré určujú smerovanie tejto krajiny. Aj keď žijem v zahraničí, nie je mi ľahostajné, čo sa deje na Slovensku," uviedol pre TASR Matúš Mažec, ktorý žije v Prahe.

Dôležitosť volieb vidí v priamom vplyve na život na Slovensku, keďže parlament disponuje zákonodarnou mocou. A práve zákony by mali podľa neho držať právny štát nad vodou. Pri rozhodovaní, komu dá svoj hlas, sa rozhoduje aj podľa toho, či v programe vidí "len vágne sľuby, alebo aj reálne dosiahnuteľné veci, ktoré majú zmysel".

Možnosť voliť zo zahraničia využil aj Ján Jakobej, ktorý žije v Mníchove. Voľby považuje za najdôležitejšie pre smerovanie a budúcnosť štátu, ísť voliť za občiansku povinnosť. "To, že žijem v zahraničí, neznamená, že sa skôr alebo neskôr nechcem vrátiť späť. A tak, ako mi nie je jedno, kto bude môj primátor či starosta, tak mi nie je jedno, kto bude na čele krajiny," poznamenal Jakobej.

Vo voľbách sa vždy rozhoduje podľa toho, kto ponúka z jeho pohľadu najreálnejšie riešenia aplikovateľné čo najskôr v praxi a nielen všeobecné frázy, ktoré zostanú len na papieri.

Slovenku pracujúcu v Spojenom kráľovstve, Moniku Jelenekovú, mrzí, že mnohí ich právo voliť spochybňujú. Hovorí, že krajinu neopustila navždy a rada sa vracia domov. "To, že časť svojho aktívneho života trávim v inej krajine, ešte neznamená, že som Slovensko zatratila. Práve naopak. Túžim sa vrátiť domov, a preto som volila," skonštatovala. Voľby považuje za dôležité aj z hľadiska toho, že je to jej právo.

Právo voliť poštou využil aj Oliver Kráľ, ktorý sa v lete presťahoval do Nemecka. "Rozhodol som sa voliť, pretože mi nie je ľahostajné, aký bude ďalší vývoj mojej krajiny. To, akým smerom sa bude uberať a orientovať," podotkol.