Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slováci študujú po slovensky najmä v Srbsku

Ilustračné foto. Foto: TASR

Štatút národnostnej menšiny majú Slováci v nasledovných krajinách: Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Ukrajina

Bratislava 18. februára (TASR) – V krajinách, kde majú Slováci status národnostnej menšiny, sa slovenčina môže využívať v úradnom styku aj ako vyučovací jazyk. V praxi krajania využívajú tieto možnosti najmä v Srbsku.

"Štatút národnostnej menšiny majú Slováci v nasledovných krajinách: Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Ukrajina," uviedli pre TASR z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. S výnimkou Slovinska a Českej republiky v týchto krajinách existuje aj nejaká forma výučby slovenského jazyka na školách.

V Česku školy s výučbou slovenského jazyka chýbajú najmä pre nezáujem rodičov. "Čeština a slovenčina sa im zdajú príliš podobné," vysvetlil pre TASR Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Posledná slovenská základná škola v Česku zanikla v roku 2000 v Karvinej.

Vo väčšine krajín majú Slováci možnosť absolvovať niekoľko hodín slovenčiny alebo predmetov v slovenskom jazyku týždenne. V niektorých regiónoch Srbska môžu žiaci dokonca získať úplné základné aj stredné vzdelanie v slovenčine. Podľa štatistík úradu slovenský jazyk študuje nejakou formou okolo 7000 detí, takmer polovica z nich v Srbsku.

Slovenská republika na vzdelávanie Slovákov v krajinách, kde sú národnostnou menšinou, minula v roku 2017 takmer 150 tisíc eur. Najviac, 63 tisíc, smerovalo do Srbska. Slovensko okrem vzdelávania finančne podporuje aj kultúru a médiá krajanov. Svetové združenie Slovákov v zahraničí však dlhodobo konštatuje, že celkový objem podpory je nedostatočný.

"Slovenská republika má špecifický záväzok voči ľuďom, ktorí sa ocitli v zahraničí nedobrovoľne, ako veľká časť Slovákov v Česku, Poľsku, na Ukrajine a v zásade aj na tej Dolnej zemi (Srbsku)," pripomína Skalský.

Tradičné menšiny podľa Skalského trápi najmä "hromadný odchod mladej generácie zo Srbska či Rumunska na Slovensko" a "klesajúci počet detí". Ako dôvod uvádza ekonomickú situáciu.