Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Slováci darovali Ukrajine cez Darujme.sk už vyše 5,5 milióna eur

Na snímke 25-ročná Krystyna stojí s dcérou Zlatou nad hrobom svojho manžela, vojaka Vitalija Zarického na cintoríne v Ľvove vo štvrtok 23. februára 2023. Rodinní príslušníci sa zišli na vojenskom cintoríne v Ľvove, aby si uctili pamiatku tých, ktorí zahynuli v boji proti ruskej invázii na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Mnohí darcovia si nastavili pre organizácie pravidelné dary, aby mohli pomáhať dlhodobo.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slováci darovali Ukrajine prostredníctvom darcovského systému Darujme.sk už vyše 5,5 milióna eur. Pomoc poslalo vyše 56.000 darcov. TASR o tom informovala manažérka organizácie Zuzana Behríková.

"Cez systém Darujme.sk získava od začiatku vojny dary na pomoc Ukrajine 42 overených organizácií, napríklad Človek v ohrození, Slovenský Červený kríž alebo Slovenská katolícka charita. Na začiatku vojny ich využili najmä na zabezpečenie základných ľudských potrieb pre utečencov, ktorí prekročili naše hranice, na nákup liekov, zdravotníckych pomôcok či poskytovanie prvej pomoci," načrtla Behríková.

Ako priblížila, postupne začali organizácie čoraz viac pomáhať najmä s integráciou ľudí z Ukrajiny na Slovensku. Ďalšie mimovládne organizácie posielajú peniaze alebo materiálnu pomoc priamo svojim ukrajinským partnerom. Mnohí darcovia si podľa Behríkovej nastavili pre organizácie pravidelné dary, aby mohli pomáhať dlhodobo.