Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SOBOTA: Sneženie zasiahlo aj Bratislavu, na cestách hrozí poľadovica

Na snímke situácia na dopravnom ťahu v smere z Pezinka na Pezinskú Babu 5. januára 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Prinášame aktuálne informácie o vývoji počasia na Slovensku.

Bratislava 5. januára (TASR/Teraz.sk) – Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, prevažne je na nich vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrubého jeden až päť centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest na webe zjazdnost.sk.

Upozorňuje aj na zníženú viditeľnosť v dôsledku silného sneženia, nový a kašovitý sneh, snehové jazyky a záveje, na niektorých miestach môže byť podľa SSC zľadovatelý sneh.
SSC tiež informuje, že sú zjazdné všetky horské priechody, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrubého jeden až tri centimetre, niekde viac.

Aká je situácia u vás? Vaše fotografie posielajte na teraz@tasr.sk.


Horský priechod Donovaly je pre husté sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky. Pre silné sneženie a vietor je uzavretá cesta III/3061 Štrba - Šuňava.

"Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú potrebné snehové reťaze pre všetku dopravu a na ceste II/558 Stakčín - Ulič sú potrebné snehové reťaze pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky," dodáva SSC.

Cesta medzi Habovkou a Podbielom, 5. januára 2019. Fotografiu poslala čitateľka Ľubica.
Foto: Teraz.sk


Snehové jazyky a záveje hrozia v sobotu takmer na celom území Slovenska, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Varuje tiež pred snežením, hlavne v severných oblastiach Slovenska, na horách bude fúkať silný vietor.

Výstrahu vydalo SHMÚ aj pre poľadovicu, platí pre západné Slovensko. Počas noci v tejto oblasti napadol čerstvý sneh, podľa meteorológov nás v sobotu čaká odmäk, prípadne slabý dážď. Vo zvyšných regiónov bude pokračovať mrazivé a zasnežené počasie, uvádza Imeteo.sk.

Snehová nádielka v obci Marianka v okrese Malacky.
Foto: Teraz.sk


Slovenská správa ciest (SSC) upozorňuje na snehové jazyky a záveje, silné sneženie a vietor.


Na niektorých miestach je cesta uzavretá, inde treba použiť snehové reťaze.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je v západnej časti územia s výnimkou okolia Bratislavy vlhký až mokrý. SSC pripomína vodičom, že na viacerých cestách je čerstvý, kašovitý či utlačený sneh.

Horský priechod Donovaly je prejazdný pre všetku dopravu. Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na cestách I/18 Východná - Važec, II/584 Liptovská Sielnica - Liptovský Trnovec, III/2347 Huty - Veľké Borové, lll/2355 Bobrovník, III/2337 Závažná Poruba, III/2321 Bobrovec-Škorupovo a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.

"Pre silné sneženie a vietor je uzavretá cesta III/3061 Štrba - Šuňava. Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú potrebné snehové reťaze pre všetku dopravu a na ceste II/558 Stakčín - Ulič sú potrebné snehové reťaze pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky," dopĺňa SSC na webstránke www.zjazdnost.sk.

Informuje tiež, že zjazdné sú všetky horské priechody, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Cesty v Banskobystrickom samosprávnom kraji sú väčšinou už len mokré, na Zbojskej je zľadovatený sneh


Po rannom snežení, ktoré zasiahlo viaceré okresy Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), zostal na väčšine ciest už len mokrý povrch. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk.

Horský priechod Donovaly v okrese Banská Bystrica, ktorý bol predpoludním pre vozidlá nad 10 metrov ešte uzavretý, je už podľa cestárov prejazdný pre všetku dopravu.

Naopak, podľa SSC sa zhoršili podmienky na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom v Rimavskosobotskom okrese, odkiaľ hlásia jej zamestnanci zľadovatený sneh hrubý jeden centimeter.

Situácia v Žilinskom kraji v súvislosti s dopravou je stabilizovaná, stále sneží


Územie Žilinského kraja v sobotu opäť zasiahlo sneženie, ktoré trvá aj vo večerných hodinách. Počas dňa hlásili vodiči na viacerých úsekoch neupravené vozovky či kolóny. Podľa žilinskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej je situácia v kraji v súvislosti s dopravou aktuálne stabilizovaná.

Komplikácie s premávkou boli pod Strečnom či vo Svrčinovci. Na Orave pre sneh popadalo niekoľko stromov. "Snehu je veľa, ale uzavreté cesty nemáme," uviedla Balogová popoludní pre TASR.

Opäť sneží aj na Orave, kde tento týždeň vyhlásilo mimoriadnu situáciu deväť obcí v okrese Námestovo. Cesty tretej triedy pokrýva asi desaťcentimetrová vrstva snehu. Podľa riaditeľa závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Jozefa Oršuliaka sú však všetky cesty v podstate zjazdné a hlavné ťahy mokré. "Celý deň sneží, takže robíme vkuse. Všetku techniku máme vonku," priblížil.

Na hornej Orave okolo priehrady v sobotu popadali stromy. "Tie sme už odstránili. Trošku zafučí a stromy padajú. Cesta okolo Oravskej priehrady bola neprejazdná. Zatiaľ však stíhame, nehody hlásené neboli. Čakáme, kedy prestane snežiť. Chlapi sú vonku celých 24 hodín," doplnil.

Poverený riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Ján Omasta v súvislosti s aktuálnou situáciou na liptovských cestách uviedol, že všetka dostupná technika je v teréne. "Všetko je v poriadku. Chlapi stíhajú," povedal.

Horský priechod Donovaly je stále uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov

Horský priechod Donovaly v okrese Banská Bystrica je pre vozidlá nad desať metrov stále uzavretý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk s tým, že na ceste v tomto úseku je kašovitý sneh hrubý jeden centimeter.

Ostatné horské priechody v Banskobystrickom kraji (BBSK) sú prejazdné bez obmedzení. Na Šturci aktuálne cestári hlásia rovnako centimeter kašovitého snehu, na Čertovici dva centimetre. Najviac kašovitého snehu, štyri až päť centimetrov, je podľa SSC na horskom priechode Veľké Pole pri Žarnovici.

Vo väčšine okresov BBSK platí výstraha prvého stupňa na tvorbu snehových jazykov a závejov, ktorú na celý víkend vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výnimkou sú len štyri južné okresy Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca, kde SHMÚ nepredpokladá žiadne nebezpečné javy.

Na snímke snežný pluh na horskom priechode Pezinská Baba 5. januára 2019 počas silného sneženia.
Foto: TASR/Michal Svítok


V obci Ždiar roztláčali kopy snehu, mimoriadna situácia trvá


Mimoriadna situácia v Ždiari v Popradskom okrese naďalej trvá, platí od štvrtkového (3.1.) rána. Pre TASR to povedal starosta obce Pavol Bekeš s tým, že v noci z piatka na sobotu pribudlo v obci desať centimetrov snehu a od rána nasnežilo ďalších 20 centimetrov.

"Včera nám trošku pomohlo, keď prestalo snežiť. Od dnešného rána sme zase nasadili do terénu všetky mechanizmy a udržiavame zjazdnosť ciest. Momentálne sa turisti vracajú z lyžovačky, čiže opäť máme poplach, lebo autá odstavujú kde-kade," spresnil s tým, že od rána v obci nepretržite sneží.

Kopy snehu, ktoré z ciest odstránili, roztláčali. "Urobili sme si nejakú rezervu. Vieme to technicky zvládnuť, keďže majitelia penziónov majú traktory a lyžiarske strediská sú ochotné poskytnúť ratraky. Vieme si navzájom pomôcť. Najhoršie je to s nevhodne odstavenými autami," spresnil starosta.

Nadchádzajúcu noc budú podľa jeho slov v teréne štyri mechanizmy a v prípade potreby budú do výkonu služby privolané ďalšie.

Bratislavské letisko funguje napriek nepriaznivému počasiu bez problémov


Bratislavské letisko funguje napriek nepriaznivému počasiu bez problémov. TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Veronika Ševčíková.

"Všetky lety sú vybavované včas podľa letového poriadku bez výraznejších meškaní. Vzletovo-pristávacie a rolovacie dráhy sa priebežne odhŕňajú, piloti zároveň využívajú službu odnamrazovania lietadiel," uviedla Ševčíková.

Sneh skomplikoval dopravu v Bratislave, niektoré linky mestskej hromadnej dopravy mali a opäť môžu mať pre zhoršenú zjazdnosť ciest obmedzenia, a to najmä v kopcovitých oblastiach.

Webstránka imhd.sk informuje, že nepremáva linka 144 medzi Kolibou a Kamzíkom, linka 36 nezachádza na Strmé vŕšky a problémy majú aj linky 209 a 211, nepremávajú k Národnému onkologickému ústavu, trolejbusy končia pri Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb.

Portál informoval aj o vykoľajenej električke. Aktuálne už premáva linka 4 po vyčistení trate aj v úseku Jurajov dvor - Zlaté piesky.

Zimné radovánky na bratislavskej Kolibe, 5. januára 2019. Fotografiu poslal čitateľ Rado.
Foto: Teraz.sk


Sneh skomplikoval dopravu v Bratislave, MHD podľa DPB premáva v celom meste


Sneženie skomplikovalo dopravu v hlavnom meste. Niektoré linky mali a môžu mať obmedzenia, podľa portálu imhd.sk sa vykoľajila električka.

"Dopravný podnik Bratislava (DPB) zabezpečil výpravu ráno v plnom rozsahu. Krátkodobý problém dispečing zaznamenal na Palisádach. Premávka je však už obnovená. Aktuálne premávame v celom meste," uviedla pre TASR hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Pohľad z okna v bratislavskom Ružinove, 5. januára 2019. Fotografiu poslal čitateľ Rado.
Foto: Teraz.sk


Roztápajúci sa sneh na Hraničnej ulici v Bratislave, 5. januára 2019.
Foto: Teraz.sk


Portál imhd.sk upozorňuje v súvislosti so zhoršenou zjazdnosťou ciest na možné obmedzenia liniek MHD najmä v kopcovitých oblastiach. Informuje aj o vykoľajenej električke.

"Linka 4 od začiatku premávky nepremáva v úseku Vozovňa Jurajov dvor - Zlaté piesky pre vykoľajenú električku. Pri vozovni je zabezpečený prestup na náhradnú autobusovú dopravu X4 na Zlaté piesky," píše sa na webe imhd.sk.

Medická záhrada v Bratislave pod snehom, 4. januára 2019.
Foto: Teraz.sk


Hasiči pomáhajú v lokalitách Žilinského kraja, ktoré postihlo silné sneženie


V postihnutých lokalitách Žilinského kraja, ktoré počas týchto dní zasiahlo silné sneženie, pomáhajú hasiči aj v sobotu. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"V piatok (4.1.) do neskorého večera pomáhali v obciach Novoť a Mútne, kde vyslobodzovali zapadnuté vozidlá, sprístupňovali cestné komunikácie a vyvážali veľké kopy snehu. V sobotu pokračujú v podobných prácach v spolupráci s DHZO Skalité, Mútne a Oravská Lesná," uviedla.

Dodala, že po zasadnutí krízového štábu mesta Vysoké Tatry ťažká a vyslobodzovacia technika v tejto lokalite momentálne nie je potrebná. "Je zhromaždená na Okresnom riaditeľstve HaZZ v Poprade a v prípade potreby je schopná kedykoľvek zasiahnuť," uzavrela.

Snehová situácia v Oravskej Lesnej, 5. januára 2019. Fotografiu poslal čitateľ Erik.
Foto: Teraz.sk


Mnohé cesty Banskobystrického kraja pokrýva čerstvý sneh

Po rannom snežení, ktoré zasiahlo viaceré okresy Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), je na mnohých úsekoch ciest čerstvý alebo kašovitý sneh hrubý jeden až dva centimetre. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk.

Čerstvý sneh hrubý jeden centimeter je podľa cestárov aj na hlavnom južnom ťahu na ceste I/16 od Dolnej Bzovej v okrese Lučenec po Figu v okrese Rimavská Sobota, ako aj na rýchlostnej ceste R2 od Figy po Tornaľu v okrese Revúca.

Zasnežená sobota v Banskej Bystrici. Fotografiu poslala čitateľka Erika.
Foto: Teraz.sk


V tom istom okrese na ceste II/531 od sedla Dielik nad Tisovcom po hranicu okresov Revúca/Brezno hlási SSC na niektorých miestach komunikácie zľadovatený sneh.

Zasnežené ráno v Miloslavove (okres Senec), časť Alžbetin dvor. Foto poslala čitateľka Marta.
Foto: Teraz.sk


Počasie v Trnavskom kraji zatiaľ nespôsobilo na cestách vážnejšie komplikácie


Napriek neustálemu sneženiu neboli v Trnavskom kraji na cestách vážnejšie komplikácie. TASR informovala odborná inšpektorka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranárskeho zboru (HaZZ) v Trnave Júlia Kedrová.

V okresoch kraja vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy 1. stupňa pre prípad poľadovice a tvorby snehových jazykov a závejov. Tieto výstrahy budú trvať cez víkend vo všetkých okresoch kraja. V okresoch Trnava, Senica a Piešťany SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa aj pred snežením.

Ako informuje Slovenská správa ciest na portáli zjazdnost.sk sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty prvej, druhej a tretej triedy na území Trnavského kraja sú zjazdné, povrch vozoviek mokrý až zasnežený.

Napriek nepriaznivému počasiu zatiaľ nemuseli členovia HaZZ riešiť na cestách vážnejšie komplikácie. "Doteraz hasiči zasahovali iba v jednom prípade. V Trstíne skončilo osobné auto mimo cesty a asistovali pri jeho vyťahovaní. Nehoda sa obišla bez následkov," uviedla krajská odborná inšpektorka.

Bez vážnejších udalostí sa zatiaľ doprava na cestách Trnavského kraja zaobišla aj podľa polície. "Nezaznamenali sme žiadnu závažnejšiu škodovú udalosť na cestách v našom kraji," uviedla k aktuálnej dopravnej situácii hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

Zasnežená krajina v Telgárte, 5. januára 2019. Foto poslala čitateľka Katka.
Foto: Teraz.sk


Cesty v Košickom kraji sú zjazdné, v teréne je 46 sypačov


Cesty v Košickom kraji sú aktuálne zjazdné. Utlačená vrstva snehu je najmä v úsekoch, kde nie je možné použiť chemický posyp. Pre TASR to uviedla technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Zuzana Fejesová s tým, že v teréne je 46 sypačov, päť traktorov a v službe je aj 14 nakladačov.

"Na území celého Košického kraja sneží, no aj lokálne je to premenlivé. Najviac snehu napadlo v okresoch Michalovce, Sobrance a v okolí Trebišova. Pri Rožňave a Spišskej Novej Vsi sú síce teploty nižšie, ale snehu je menej," spresnila. Medzi komplikovanejšie úseky pre motoristov patria Dobšinský kopec, Soroška, Súľová či Štós. Pripomenula, že technicky nie je možné odhrnúť vrstvu snehu, ktorá dosahuje menej ako dva centimetre.

SC KSK zatiaľ v sobotu nezaevidovala mimoriadne udalosti na cestách v Košickom kraji. Podľa Fejesovej v noci situáciu komplikoval vietor, v súčasnosti je však mierny. "Netvoria sa ani snehové jazyky či záveje. Sledujeme tiež predpovede počasia. Mierne sneženie očakávame na celom území kraja, vodiči s tým musia počítať," dodala.



V Prešovskom kraji naďalej sneží, cestári robia okruhy


Cesty v Prešovskom kraji sú momentálne zjazdné. Pre TASR to uvideli pracovníci oblastných dispečingov zimnej údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ako povedal riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK pre oblasť Poprad Marián Barilla, snehové záveje situáciu nekomplikujú.

"V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča husto sneží. Techniku, ktorá pluhuje a posypáva cesty, máme v teréne. Medzi najproblematickejšie úseky patria Cesta Slobody v oblasti Vysokých Tatier a cesty v podtatranskom regióne, ktoré sa na ňu napájajú. Ide najmä o úsek od Štrbského Plesa na Podbanské, potom v okolí Ždiaru, Lendaku a Stráne pod Tatrami," spresnil s tým, že na cestách sa pre husté sneženie rýchlo tvorí biela pokrývka. "Kým sypač urobí okruh, niečo nasneží. Na viacerých miestach sa preto tvorí aj utlačená vrstva snehu. Dnes nás čaká boj so snežením, zajtra s vetrom, ktorý ho nafúka naspäť na cesty," dodal v súvislosti s predpoveďami počasia.

Kašovitá vrstva snehu sa tvorí v okresoch Prešov a Sabinov. Podľa oblastného dipečingu je potrebné zvýšiť opatrnosť na cestách a použitie zimných pneumatík je nutné. "Stále sneží, všetky sypače - 21 sú v okresoch Prešov a Sabinov v teréne," uviedol s tým, že mierne problémy môže motoristom spôsobiť jazda na vyvýšených miestach v Sabinovskom okrese, v smere na Lipany.

Železničná stanica v Prešove, 5. januára 2019. Fotografiu poslal čitateľ Tóno.
Foto: Teraz.sk


Naďalej sneží aj v okrese Bardejov, Humenné a Svidník, kde neevidujú komplikácie. Rovnako sú v teréne všetky cestárske vozidlá.

Zvýšenú opatrnosť odporúča oblastný dispečing Stará Ľubovňa, a to najmä na Stráňaskom kopci v smere na Červený Kláštor. "Sneh je čerstvý, ale cesty sú odhrnuté a posypané. Nemáme hlásené ani dopravné nehody. Vozovky sú zjazdné aj smerom na Poprad a Ľubotín či Vyšné Ružbachy a Litmanovú," informoval.

Vo Vranovskom okrese by mali byť obozretní najmä vodiči kamiónov. "Všetka technika je v teréne. Stále sneží, ale snažíme sa zmierňovať dôsledky. Myslím, že to zatiaľ zvládame. Pozor však treba dať na horskom priechode Petič v smere na Prešov a v okolí Holčíkoviec v smere na Svidník a Stropkov," uzavrel oblastný dispečer SCÚ PSK.

V Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo


Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne platí vo Vysokých a Západných Tatrách. V ostatných pohoriach Slovenska je zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň.

Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v sobotu informoval, že vo Vysokých a Západných Tatrách je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Zároveň sa predpokladá aj výskyt veľkých spontánnych lavín.

„Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 100 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Pri takomto množstve nového snehu sú však nebezpečné všetky expozície, obzvlášť vo Vysokých a Západných Tatrách,“ upozornil.

Nočné sneženie v Zuberci, 4. januára 2019. Foto poslala čitateľka Ľubica.
Foto: Teraz.sk


V sobotu ráno prevládalo na horách oblačné počasie so slabým snežením. Teploty sa pohybovali v rozpätí od mínus 13 v najvyšších polohách po mínus sedem stupňov Celzia na podhorí. "Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu, priniesla bohaté snehové zrážky. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne," uviedol Sedlák s tým, že celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 200 centimetrov.

Zasnežená príroda v Tatrách. Foto poslala čitateľka Ľubica.
Foto: Teraz.sk