Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Škripek: Problémami EÚ sú bezpečnosť Schengenu a zamestnanosť mladých

Na archívnej snímke Branislav Škripek. Foto: TASR - Michal Svítok

Ľudia, ktorí sa nudia, nepracujú, poberajú dávky, nevedia nájsť využitie svojich zdravých životných síl, tak degradujú, môžu jednoducho upadať a nedokážu sa uplatniť v spoločnosti, uviedol Škripek.

Štrasburg/Bratislava 29. júla (TASR) – Najdôležitejším problémom súčasnej Európy je bezpečnosť schengenského priestoru. Potom sú to otázky zamestnanosti, predovšetkým mladých ľudí, ale aj spolupráce medzi jednotlivými vládami. Pre TASR to uviedol europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) z frakcie európskych konzervatívcov a reformistov počas júlovej plenárnej schôdze v Štrasburgu.



"Je to otázka obrovskej migrácie z Blízkeho východu, ktorá nastala pre vojnové konflikty a prenasledovanie. Ale aj migrácia, ktorá nastala z Afriky, teda klimatická migrácia a ekonomická. Bohužiaľ, zdá sa mi, že sme ako EÚ na začiatku, v roku 2015, nezvládli nával stoviek tisícov utečencov, ale myslím si, že teraz ho zvládame omnoho lepšie. Robíme postupné opatrenia a kroky v teréne, aby sa to zmenilo," konštatoval europoslanec.

Podľa neho nastal problém v migrácii utečencov. "Je omylom dovoľovať im, aby migrovali po celej Európe. Právo na voľný pohyb v Európe má iba majiteľ európskeho pasu. A som presvedčený, že by sme do azylových podmienok mali dať, že ľudia, ktorí u nás dostanú azyl, nemali by mať právo absolútne voľného pohybu po celej Únii, pretože toto je otázka našej bezpečnosti," zdôraznil.

Ako ďalší problém vníma zamestnanosť mladých ľudí. "V celej EÚ, vo všetkých 28 štátoch, je až 20 miliónov mladých ľudí vo veku 17 až 35 rokov bez práce. Myslím si, že toto je veľmi vážne ohrozenie, pretože je to taká časovaná bomba aj z morálno-etického hľadiska. Ľudia, ktorí sa nudia, nepracujú, poberajú dávky, vlastne nevedia nájsť využitie svojich zdravých životných síl, tak degradujú, môžu jednoducho upadať a nedokážu sa uplatniť v spoločnosti. Toto je obrovská chyba," uzavrel Škripek.