Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Skrátenie praxe advokátskeho koncipienta je v druhom čítaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predkladatelia tvrdia, že súčasne platná päťročná prax advokátskeho koncipienta sa javí ako neopodstatnene dlhá, až diskriminačná, oproti iným významným právnickým profesiám.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Dĺžka praxe advokátskeho koncipienta sa možno skráti z piatich rokov na tri. Plénum Národnej rady SR totiž v utorok posunulo do druhého čítania dvojicu takmer totožných noviel zákona o advokácii od opozičných hnutí OĽaNO a Sme rodina.

Predkladatelia tvrdia, že súčasne platná päťročná prax advokátskeho koncipienta sa javí ako neopodstatnene dlhá, až diskriminačná, oproti iným významným právnickým profesiám. Napríklad v prípade sudcov a prokurátorov je len trojročná prax podmienkou pripustenia k justičnej skúške.

Novely tiež majú zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka či inú právnu prax. Poslanci pripomínajú, že v súčasnosti možno započítať prax len niektorých právnických profesií, ako je napríklad sudca či právny čakateľ prokuratúry.